GİRİŞ

E-Posta
Şifre

YENİ ÜYE

Ad
Soyad
E-Posta
Şifre
Şifre Tekrar
Ürün sepete eklendi
Aramıza Hoşgeldin!
Welcome Abroad!
Bültene başarıyla üye oldun.
Teşekkürler!
Thank you for subscribing to
our newsletter.

1500 TL ÜZERİ ÜCRETSİZ KARGO

İLK SİPARİŞTE %10 İNDİRİM İÇİN ÜYE OLUN! İNDİRİM KODU: HELLOPC10

Çocuklarınıza Öğretebileceğiniz 5 Acil Durum Dersi

Ebeveynler olarak çocuklarımızın güvenliğini her şeyin üstünde tutsak bile, saliseler içinde gelişebilen anlık durumlar, kimi zaman onların güvenliğini tehlikeye sokabilir. Küçük çocuklarınıza öğretebileceğiniz basit ama etkili "acil durum dersleri" ise yaşanmasını asla istemediğimiz böylesi anlarda kritik bir öneme sahip olabilir.

İşte çocuklarınıza öğretebileceğiniz acil durum dersleri...

KAYBOLMA ANLARINDA

Özellikle alışveriş merkezi, konser alanı, hayvanat bahçesi gibi kalabalık; çocukların ve yetişkinlerin dikkatini dağıtan pek çok uyaranın bulunduğu alanlarda, çocukların birkaç saniye içinde yanınızdan uzaklaşması ve menzilinizin dışına çıkması anlık bir mesele olabilir. Bu tip durumlarda ona öğretebileceğiniz ilk şey asla sizi gözden kaybettiği yerden asla kıpırdamamasıdır.

- Sizi kaybettiğini anladığı anda "o noktada" durmasını söyleyin. Başka bir yere uzaklaşmaması böyle anlarda son derece önemli.

- Çocuklara hem annenin hem de babanın tam adını öğretin.

- Telefon numaranızı mutlaka ezberletin. Şarkı sözlerinin yerine numaraları söylererek, çocuk şarkılarını numaranızı ezberletmek için kullanabilirsiniz.

- Numaranızı ezberleyemeyecek yaşta ise onun için numaranızı içeren özelleştirilmiş bir bileklik de kullanabilirsiniz.

- Çocuğu olan bir yetişkinin yanına gidip yardım isteyebileceğini söyleyebilirsiniz. Ona "güvenli" kişileri (mağaza memurları, çocuklu ebeveynler ve polis memurları/güvenlik görevlileri gibi) nasıl tanıyabileceğini öğretin.

TANIMADIKLARI BİRİ ONLARA YAKLAŞIRSA

Çocukların çevrelerinde bulunan tanımadıkları tüm yetişkinlere korku dolu gözlerle bakmasını elbette istemeyiz. Yalnız tanımadıkları ve onlarla iletişime geçen insanlara karşı tetikte olmaları gerektiği de maalesef yaşamın bir gerçeği. Bu tip durumlarda çocuklara şu cümleleri kurabiliriz:

- Tanımadığın biri yanına gelip seninle konuşursa (benim veya babanın ya da senin adını söylese bile), onunla asla konuşmamalı ve hemen benim ya da tanıdığın bir yetişkinin yanına gitmelisin.

- Tanımadığın bir kişi sana dokunmaya kalkarsa, hemen yüksek sesle "anne ya da baba" diye bağırabilir, o kişi yanından uzaklaşana kadar bunu yapmaya devam edebilirsin.

TEMEL İLK YARDIM BECERİLERİ

Bir yetişkinden yardım isteyene kadar nadir de olsa çocukların kendilerine ya da arkadaşlarına yardım etmesi gereken durumlar olabilir.

- Bir oyuncak bebek kullanarak onlara temel ilk yardım hareketlerini (özellikle sıyrıklara ve yaralanmalara karşı) gösterebilirsiniz. Hatta bir tutam gerçeklik katabilir; kan için ketçap, bandajlar için beyaz bezler, şişmeyi belirtmek için giysilerin içine doldurulmuş çoraplar kullanabilirsiniz.

- Çocuklara, kendilerinin veya bir aile üyesinin alerjisi olup olmadığını bilgisini verin. Kendiniz için ilaç aldığınız bir tıbbi durumunuz varsa ve/veya belirli ilaçlara alerjiniz varsa, tıbbi uyarı kartınızı cüzdanınızda nerede bulabileceklerini onlara öğretin.

- Çocuklara 155 ve 112 gibi acil hatların ne işe yaradığını ve o numaraları siz yardım etmeden nasıl arayabileceklerini öğretin. Eğer onun yanındayken size bir şey olduğunda (ani bayılma vb durumlarda) bu numaraları arayabileceğinden emin olun. Bu tip anlarda, telefondaki kişiye özel bilgileri (adres ve telefon gibi) verebileceğinin uygun olduğunu açıklayın.

DENİZ VE HAVUZ İÇİN GÜVENLİK

- Çocuğunuz henüz yüzmeyi öğrenmemişse onu bu şu kuralı hatırlatın: "Suyun içinde olduğun yerden beni görebiliyor musun? Daima beni görebileceğin bir noktada durmalısın."

- "Hayatta kalma yüzme vuruşlarını" (çocuklara tutunmak, yüzeye çıkmak, kendilerini havuzun kenarına almak için kollarını ve bacaklarını hareket ettirmeyi) öğretebilirsiniz.

ROL YAPMA OYUNLARI İLE YANGIN VB. DOĞAL AFETLERE HAZIRLIK

Acil durum senaryolarını canlandırarak (elbette onları korkutmadan) çocukları problem çözmeye alıştırablir, zamanı geldiğinde öğrendiklerini uygulayabilmelerini sağlayabilirsiniz. “Bu odada bir yangın olsaydı, hangi kapıdan çıkarsın? Hangi sorunlarla karşılaşabilirsin? Anneni bulamazsan, hangi komşuya gidersin?” gibi örneklerle deprem ve yangın anlarında yapılabilecekleri onlara aktarabilirsiniz.

- Çocuklarınızın çok küçük yaşlardan itibaren polisler ve itfaiyeciler hakkında bilgi sahibi olmasını sağlayın. Yangın durumunda evlerindeki yetişkinlerin veya itfaiyecilerin onları güvende tutmaya yardımcı olacağı konusunda çocuklarınıza güvence verin. Bir yangın gördüklerinde veya bir duman dedektörünün sesini duyduklarında, yetişkinlerin veya itfaiyecilerin onları bulabilmesi için "saklanmamanın" önemli olduğunu onlara açıklayın.

- İtfaiyecilik oynayarak (oyunun bir parçası olarak) evinizin etrafındaki kaçış yollarını birlikte deneyin ve yardım için hangi komşuya gidebileceklerini onlara anlatın.

Üye ol, ilk alışverişte %10 indirim fırsatı kazan!

Tüm sitede geçerli ilk alışverişinizde kullanabileceğiniz %10 indirim kodu için üye olun!