GİRİŞ

E-Posta
Şifre

YENİ ÜYE

Ad
Soyad
E-Posta
Şifre
Şifre Tekrar
Ürün sepete eklendi
Aramıza Hoşgeldin!
Welcome Abroad!
Bültene başarıyla üye oldun.
Teşekkürler!
Thank you for subscribing to
our newsletter.

1500 TL ÜZERİ ÜCRETSİZ KARGO

İLK SİPARİŞTE %10 İNDİRİM İÇİN ÜYE OLUN! İNDİRİM KODU: HELLOPC10

Diş Çıkarma Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Diş çıkarma bebeklerde önemli bir gelişim aşaması olsa da, huzursuzluk ve rahatsızlığı da beraberinde getiriyor. Diş çıkarma dönemlerinde bebeğiniz keyifsiz ve katı gıdaya karşı isteksiz olabilir, uykuları zorlaşabilir ve hala emziriyorsanız sürekli emmek isteyebilir. Neşeli ve düzeni oturmuş bebeğinizde bu değişimleri gözlemlediğinizde genellikle altında yatan sebep diş çıkarma oluyor ve neredeyse her ebeveyn bu filmi görmüş oluyor.

İşte bebeklerde diş çıkarmaya dair en çok merak edilen sorular ve cevapları burada…

Bebeklerde İlk Diş Ne Zaman Çıkar?

Diş çıkarma süreci bebekten bebeğe değişiyor. Genellikle ilk süt dişi bebeğin 6-7. ayları civarında çıksa da 3 aylıkken ilk dişini çıkaran ya da 12 aylık olmasına rağmen hiç diş çıkarmayan bebekler de var. Diş çıkarma, bir gelişim belirtisi olmadığından erken ya da geç diş çıkaran bebekler konusunda kaygıya kapılmak yersiz. İlk çıkan süt dişleri genellikle alt kesici dişler oluyor, ama bu konuda da istisnaların görülmesi oldukça normal.

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?

Diş çıkarma belirtileri bebek 2-3 aylıkken başlayabilir. Buna rağmen bebeğinizin ilk süt dişini görmeniz birkaç ayı bulabilir. İşte, bebeklerde başlıca diş çıkarma belirtileri:

Salya artışı: Diş çıkarma, bebeklerde salya üretimini artırıyor. Salya dolayısıyla bebeğinizin üstü sürekli ıslanabilir, bunu önlemenin en iyi yolu önlük takmak ve ağzını müslin bir bezle sık sık kurulamak.

Isırma ve çiğneme isteği: Diş etlerindeki kaşıntı ve rahatsızlık hissi, bebeklerin ısırma ve çiğneme isteğini artırabilir. Bebeğinizin eli sürekli ağzındaysa, sizin parmaklarınızı ya da meme ucunuzu ısırma eğilimindeyse ona uygun bir diş çıkarma oyuncağı vererek yardımcı olabilirsiniz.

Huzursuzluk: Gün içinde nedeni anlaşılamayan ağlama ya da huzursuzluk gibi durumlar, diş çıkarma belirtisi olabilir. Doktorunuzun önerisi dahilinde bebeğinizi rahatlatıcı ürünler kullanabilirsiniz.

Uyku problemleri: Uykuya dalmakta zorlanma, gece sık sık uyanma ve benzeri uyku problemleri, diş çıkarmanın neden olduğu acıdan kaynaklanabilir.

Kulak çekiştirme, çene sürtme: Diş etlerinin ağrısı, çeneye, yanaklara ve kulaklara vurabilir. Bu nedenle bebeğiniz çenesini ve yanaklarını omzunuza sürtebilir veya kulaklarını tutarak çekiştirebilir.

Diş etlerinde şişkinlik, kızarıklık: Dişin çıkacağı bölgede kızarıklık ve şişkinlik görülmesi son derece doğal.

İştahsızlık: Bebeğiniz katı gıdalara karşı koyuyorsa bunun nedeni dış çıkarma olabilir. Bazı bebekler bu dönemde daha çok emmek isterken bazıları emmeyi ve biberonu reddedebilir.

Ağız çevresinde kızarıklık: Diş çıkarma döneminde artan salya, asidik bir yapıda olduğundan bebeğinizin ağız çevresinde, çenesinde ve hatta boynunda kızarıklığı beraberinde getirebilir. Önlük takarak ve sık sık ağız çevresini kurulayarak bu kızarıklığı azaltabilirsiniz.

Öksürük: Artan salya, boğaza doğru akıntı yaparak öksürüğü tetikleyebilir.

İshal ve pişik: Diş çıkarma döneminde artan salyanın sonuçları arasında ishal ve pişik de yer alıyor.

Ateş: Bağışıklık sistemi, diş etlerinde oluşan enflamasyona ateşle karşılık verebilir. Diş çıkarma döneminde ateş, genellikle 38°C civarında seyrediyor. Daha yüksek ve üç günü aşan ateş durumunda mutlaka doktorunuza başvurun.

Bebeklerde Diş Çıkarma Ağrısına Neler İyi Gelir?

Hayli uzun sayılabilecek süt dişi diş çıkarma süreci boyunca bebeğinize yardımcı olmak ve huzursuzluğunu bir nebze dahi olsa azaltmak istediğinizde aşağıdaki araç ve yöntemlere başvurabilirsiniz.

Diş kaşıma aksesuarları: Soğutuculu halkalardan çeşit çeşit diş kaşıma oyuncaklarına, piyasada bebeğinizin acıyan ve kaşınan diş etlerini rahatlatmasına yardımcı olacak pek çok ürün var. Önemli olan bu ürünleri seçerken doğal kauçuk, doğal ahşap, organik pamuk, BPA içermeyen silikon ve plastik gibi materyallerden üretilmiş olmalarına dikkat etmek.

Soğuk yiyecek ve içecekler: Soğuk yiyecek ve içecekler, bebeğinizin diş etlerini bir süreliğine uyuşturarak onu rahatlatabilir. Ara öğünlerde ona dondurulmuş meyveler, yoğurt ya da kefir gibi soğuk atıştırmalıklar, içecekler sunabilirsiniz. Meyve filelerine dondurulmuş meyve koyarak bebeğinize vermeniz de rahatlatıcı olabilir.

Dondurulmuş müslin: Temiz bir müslini ıslatıp dondurarak bebeğinizin diş etlerine masaj yapabilirsiniz.

* Diş çıkarma jeli gibi ağrı kesici özellikli ürünleri kullanmayı düşünüyorsanız mutlaka öncelikle doktorunuza danışın. Kehribar kolyeler, sık kullanılsa da boğulma tehlikesi içerdiğinden ve etkinliği kanıtlanmadığından uzmanlar tarafından pek tavsiye edilmiyor. Bu zorlu ama geçici dönemi atlatırken en etkili rahatlatıcının ise bol bol kucak olduğunu unutmayın!

Üye ol, ilk alışverişte %10 indirim fırsatı kazan!

Tüm sitede geçerli ilk alışverişinizde kullanabileceğiniz %10 indirim kodu için üye olun!