GİRİŞ

E-Posta
Şifre

YENİ ÜYE

Ad
Soyad
E-Posta
Şifre
Şifre Tekrar
Ürün sepete eklendi
Aramıza Hoşgeldin!
Welcome Abroad!
Bültene başarıyla üye oldun.
Teşekkürler!
Thank you for subscribing to
our newsletter.

1500 TL ÜZERİ ÜCRETSİZ KARGO

İLK SİPARİŞTE %10 İNDİRİM İÇİN ÜYE OLUN! İNDİRİM KODU: HELLOPC10

Sağlıklı Uyku için Yatak Rehberi

Farklı yatak tipleri aklınızı karıştırıyorsa, artılarıyla ve eksileriyle tüm çeşitleri irdelediğimiz detaylı bu inceleme tam size göre.

Çocukların sağlığı, gelişimi ve mutluluğu için iyi bir gece uykusu şart, iyi bir uyku için de iyi bir yatak şart. Bebek yatağından iki yaş sonrasına, piyasadaki tüm modelleri araştırdık. Farklı dolgu maddelerini ve yatak seçerken dikkat etmeniz gereken her detayı bir araya getirerek çocuğunuza yatak seçerken işinize çok yarayacak bir yatak rehberi derledik.

0-2 YAŞ İÇİN YATAK SEÇİMİ

SADECE BEBEKLERE ÖZEL BİR MODEL TERCİH EDİN

Bebeklerin özellikle hayatlarının ilk yılında ABÖS riskini gözeterek yumuşak olmayan ve nefes alabilen dokuya sahip yataklarda yatmaları önemli. Yetişkin yatakları bu yüzden ve omurga gelişimi açısından önerilmiyor. Yatak üreticileri bebekler için yüksek densiteli özel yatak modelleri üretiyorlar, seçim yaparken bu modellerin özelliklerini karşılaştırarak aralarında size en uygun olanını belirleyebilirsiniz.

TEMEL ÖZELLİKLERİ ES GEÇMEYİN

İyi bir bebek yatağının temel özellikleri nefes alabilen dokuya sahip olması, çok yumuşak olmaması, zararlı kimyasallar içermemesi… Yatak kılıfının bebek cildine temasa uygun ve yıkanabilir olması, kimyasal madde içermemesi, dolgu malzemelerinin organik olması artı hanesine yazılabilecek diğer özellikler.

DOĞRU BOYUTTA YATAK SEÇİN

Yatağınızın bebeğinizin beşiğine ya da park yatağına tam olarak uyması önemli. Yatakla beşik arasında iki parmaktan fazla boşluk olmamalı.

İKİNCİ ELDEN UZAK DURUN

Bebekler için ikinci el ya da eski yatak kullanımı hem omurga gelişimi ve konfor açısından hem de egzama, alerji ve astım riski dolayısıyla tavsiye edilmiyor.

2 YAŞ SONRASI İÇİN YATAK SEÇİMİ

Bebeklikten çocukluğa doğru adım adım ilerlerken önemli dönüm noktalarından biri de beşikten karyolaya geçmek. Ortalama 18 ay-3 yaş arasında yaşanan bu değişim, yeni bir yatak alışverişini de beraberinde getiriyor.

DOLGU MALZEMELERİNE GÖRE YATAKLAR

SÜNGER YATAKLAR

Fabrikasyon yatakların en gelenekseli, sünger yataklar. Sünger yataklarda ise ana dolgu malzemesi, adı üzerinde, sünger plakalar. Dolgu süngerinin yoğunluğu arttıkça yatağın sertliği de dayanıklılığı da artıyor.

YAYLI YATAKLAR

Yaylı yataklar karkas adı verilen iki büyük metal çerçeveden ve birbirlerine tutturulmuş yaylardan oluşuyor. Yaylı yataklarda çelik aksamın dışında sünger, elyaf gibi dolgu katmanları ile destek için takoz adı verilen süngerler kullanılıyor. Piyasada çok daha ileri teknolojilerle üretilmiş yatak çeşitleri olsa da yaylı yataklar ekonomik oluşlarıyla vazgeçilmez. Yaylı yatakların diğer yataklara göre daha hafif olmaları bir avantaj.

PAKET YAYLI YATAKLAR

Paket yaylı yatak sisteminde yaylı yatağa göre daha yumuşak ve esnek çelik yaylar küçük paketler içerisinde kullanılıyor. Bu sistem vücut şeklini daha iyi destekliyor. Ayrıca her bir paket birbirinden bağımsız yaylandığı için uyku sırasındaki hareketler daha az rahatsız ediyor.

VİSCO YATAKLAR

Yatak piyasasının en popüleri şu sıralar visco yataklar. Visco yataklar esasında uzay teknolojisini kullanıyor diyebiliriz, çünkü yatakta kullanılan malzeme NASA tarafından astronotların uzay yolculuklarından maruz kaldığı basıncı azaltmak için üretilmiş. ‘Memory foam’ denilen akıllı sünger ısıyla ve ağırlıkla çökerek vücut boşluklarını dolduruyor, böylece omurganın doğal eğriliğini korunuyor. Bu yetişkinler için ideal bir özellik olsa da çocuklar için dezavantaja dönüşebiliyor. Gömülme hissinin fazlalığı nedeniyle omurga gelişimini desteklemediğinden üç yaşa kadar visco yataklar önerilmiyor. Visco yataklarda tamamen visco kullanılmıyor, iç kısımda destek süngerleri yer alıyor. Yoğunluk yani densite oranı modelden modele değişiklik gösteriyor, doğru densitede visco yatak seçimi çocuğunuzun konforu ve omurga gelişimini desteklemek açısından önemli.

Visco yatakların çocuk yatağı olarak kullanımına dair bir diğer endişe kimyasal madde kullanımına ilişkin. Visco yatakların içeriğinde TDI ve polyol başta olmak üzere bazı kimyasallar olduğu biliniyor. Bu kimyasalların soluma yoluyla çocuklara zarar verebileceğine dar görüşler mevcut. Visco, henüz çok yeni bir teknoloji olduğu için zararlı olup olmadığı konusunda bilimsel bir veri yok. Visco yataklarda kalite aralığı çok geniş. Önlem olarak çeşitli ergonomi ve güvenlik sertifikalarına sahip, yüksek kalite visco yataklar tercih edilebilir.

LATEKS YATAKLAR

Doğal lateks, kauçuk ağacının öz sütünden elde edilen köpüksü bir malzeme. Piyasada sentetik lateks yataklar da mevcut ve kalite olarak doğalların yerini tutmuyorlar. Doğal lateks yatakların en önemli avantajı nefes alabilen bir materyal olduğundan hava akışına olanak sağlaması. Ayrıca dayanıklı lateks yataklar uzun yıllar kullanılabiliyor. Viscodan farklı olarak lateks yataklarda gömülme hissi olmuyor, daha çok yaylı yatak hissi veriyor. Bu da omurga gelişimi açısından önemli bir avantaj. Özel kalıplarda dondurularak bloklar halinde yatağa dönüştürülen lateks yatakların dezavantajı fazla ağır olmaları. Bazı kullanıcılar terlemeden de şikayet edebiliyor. Bunda da belirleyici olan yatağın kalitesi.

ORGANİK YATAKLAR

Yün, pamuk, Hindistan cevizi lifi, bambu ve hatta at kılı, deve tüyü, tay tüyü gibi doğal malzemelerle doldurulan yataklar genel olarak organik yatak sınıfında. Bu yataklarda visco, lateks ya da paket yay gibi destekleyici sistemler de kullanılıyor. Organik yataklar nefes alan yapılarıyla yazın serin, kışın sıcak tutuyor. Antibakteriyel olmaları da çocuk yatağı olarak tercih edilmelerinde etken. Ancak, özellikle yün yataklarda alerji ihtimaline dikkat etmekte fayda var.

ÇOCUK YATAKLARININ KULLANIMI VE BAKIMI

İngiliz Uyku Konseyi çocukların yataklarının uzun süre sağlıklı kullanımı için bazı önerilerde bulunuyor. İşte, o öneriler:

-Nevresim ve çarşaf değiştirirken yatağı yaklaşık 20 dakika havalandırın.

-Çocuk yataklarının uç kısımlarına oturmayın, bu yatağın aynı köşesine baskı yaparak yatağın uç kısımlarındaki malzemenin zayıflamasına neden olur.

-Yaylı çocuk yatakları kullanım kılavuzunda aksi belirtilmedikçe ilk ay haftada bir, sonrasında üç ayda bir ters çevrilmeli.

-Yatakların üzerindeki plastik ambalaj çıkarılmalı. Bu ambalajın çıkarılmaması rutubete ve küflenmeye neden olur.

-Çocukların yatakta zıplamasına izin vermeyin, bu yatağa ve çocuğa zarar verebilir.

-Yatağı taşıma sırasında bükmeyin ve herhangi bir yere sığdırmak için sıkıştırmayın. Bu kalıcı hasara neden olabilir.

-Yatağa ve yastıklara yıkanabilir, koruyucu alezler geçirin. Bebekler için nefes alabilen, su geçirmez kılıflar kullanmak iyi fikir.

-Birkaç ayda bir yatağı ve varsa bazayı vakumlu temizleyiciyle tozdan ve tüyden arındırın. Egzama ve astım sorunu olanlar bu temizliği haftada bir yapabilirler.