GİRİŞ

E-Posta
Şifre

YENİ ÜYE

Ad
Soyad
E-Posta
Şifre
Şifre Tekrar
Ürün sepete eklendi
Aramıza Hoşgeldin!
Welcome Abroad!
Bültene başarıyla üye oldun.
Teşekkürler!
Thank you for subscribing to
our newsletter.

1500 TL ÜZERİ ÜCRETSİZ KARGO

İLK SİPARİŞTE %10 İNDİRİM İÇİN ÜYE OLUN! İNDİRİM KODU: HELLOPC10

Okul Öncesi için Montessori Aktivitesi Önerileri

Montessori felsefesiyle az da olsa tanışıklığınız varsa, bu felsefenin temel ilkesinin “Kendi başıma yapmama yardım et.” olduğunu bilirsiniz. Montessori’den ilham alan aktiviteler de tam olarak bu ilkeyi takip ediyor ve kendi kendine yetebilmeyi, bağımsızlığı teşvik etmeyi hedefliyor. Kulağa çok hoş gelmiyor mu?

Montessori’yi günlük yaşamlarına daha fazla dahil etmek isteyen aileler için kolay aktivite önerilerini bir araya getirdik. Bizim okul öncesi yaştaki çocuklar için önerdiğimiz Montessori aktivitelerini yaparken ya da kendi aktivitelerinizi tasarlarken dikkat etmeniz gerekenler şunlar: Her zaman çocuğunuzu izleyin, kendi ilgi alanlarına göre aktivite seçmelerine izin verin. Materyallerle yapılan aktivitelerde çocukların hatalarını kendi kendilerine düzeltmelerini bekleyin, müdahale etmeyin. Esasında bezelye ayıklamaktan kendi kıyafetlerini katlamaya, birlikte yemek yapmaktan toz almaya tüm günlük aktivitelerin, Montessori aktivitesi kapsamında sayılabileğini unutmayın. Özel tasarlanmış eğitici aktiviteleri dahi duyusal keşiflerle zenginleştirmeye odaklanın.

İşte, başlıyoruz.

Duyu şişesi

Okul öncesi dönemden itibaren yapabileceğiniz Montessori aktivitelerinden biri duyu şişeleri tasarlamak. Küçük çocuklar için plastik şişeler, daha büyük çocuklar için ise cam kavanozlar kullanabilirsiniz. Bu şişelerin içine renk, doku, ses ve hatta koku açısından birbirinden farklı malzemeler doldurabilirsiniz. Şişeleri hazırlarken mercimek, pirinç gibi bakliyatlar, ponponlar, boncuklar, renkli ipler ya da deniz kabuğu, kum, çakıl taşları gibi doğal materyaller kullanabilirsiniz. Geriye çocuğunuzun dokunarak, izleyerek bu şişelerdeki farklı dokuları keşfetmesi kalıyor.

Duyu sepeti

Yine özellikle okul öncesi dönemdeki çocuklar için son derece basit, ama bir o kadar da eğlenceli bir aktivite. Kısaca bir sepetin içine farklı dokulara sahip, güvenlik riski içermeyen objeler doldurun ve çocuğunuzun önüne koyun. Daha büyük çocuklar için ise bir doğa sepeti oluşturabilirsiniz. Sepetin içine dolduracağınız kozalakları, dalları, yaprakları, taşları çocuğunuzla birlikte toplamanız en makbulü. Bu sepetleri çocuğunuzun ilgi alanlarına göre tematik hale getirebilirsiniz, örneğin dinazor kutusu ya da ses çıkaran objelerden oluşan bir müzik kutusu hazırlayabilirsiniz.

Kaşık transferi

Bu aktivite okul öncesi çocuklar için ideal. İki küçük kase, bir kaşık ve biraz bakliyat. Dağınıklığı önlemek için kaseleri bir tepsinin üzerine koyun. Kaselerden birini mercimek, pirinç, bulgur gibi bir bakliyatla doldurun. Çocuğunuzun bakliyatları kaşıkla bir kaseden diğerine aktarmasını izleyin.

Bardak transferi

Biri su dolu biri boş iki bardağı tepsiye yerleştirin ve çocuğunuzu bir bardaktan diğerine su aktarması için yönlendirin. Tepsiye bir de sünger koyun, çünkü dökülenleri temizlemek de bu aktivitenin bir parçası. Alternatif olarak bardak yerine daha geniş kaplar kullanarak suyun iki kap arasında süngerle aktarılması yöntemini de deneyebilirsiniz.

Renk ve şekil eşleştirme

Farklı yöntemlerle çocuğunuzun aynı renkteki veya şekildeki objeleri, bir bütün içinden seçerek eşleştirmesine yönelik aktiviteler planlayabilirsiniz. Örneğin karışık renkteki ponponları bir tepsi içerisinde önüne koyun, her renk için bir de kap koyarak ponponları renklere göre ayrıştırmasını isteyin. Aktivitenin zorluk seviyesini artırmak için bu ayrıştırmayı kaşık ya da maşa gibi bir araçla da yaptırabilirsiniz.

Sofra düzeni kurma

Akşam yemeği için sofranızı kurarken çocuğunuza servisin, tabağın, çatal-bıçak-kaşığın, peçetenin, bardakların nasıl yerleştirildiğini bir kere gösterin. Sonra da sofra yerleşiminin kalanını onun yapmasını isteyin.

Çiçek aranjmanı

Bu aktivite için farklı renklerde ve şekillerde çiçeklere, geniş bir tepsiye, bir vazoya, su dolu bir sürahiye, makasa ve süngere ihtiyacınız var. Tüm materyalleri tepsinin üzerine dizin. Vazoya nasıl su döktüğünüzü, tepsiye dökülen suları süngerle nasıl temizlediğinizi gösterin. Birkaç çiçek seçip boylarını makasla ayarlayarak vazoya yerleştirin. Sonra da her şeyi çocuğunuzun kontrolüne bırakıp bir çiçek aranjmanı yapmasını izleyin.

Sanat aktiviteleri

Montessori felsefesinde sanatın önemli bir yeri var. Siz de Montessori usulü sanat aktiviteleri yapmak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken en önemli şey sonuçtan çok yaratıcılık sürecine odaklanmak. Boya kalemleri, parmak boyası, oyun hamuru, kil… Materyal ve yöntem konusunda seçimi çocuklara bırakın. Sanat materyallerini çocuğunuzun erişebileceği bir noktada bulundurun ve istediği zaman kullanmasını sağlayın. Sanat aktivitelerinin önemli bir noktası da çocuğunuzun işi bittiğinde geride kalan dağınıklığı kendisinin toplaması.

Düğme kazısı

Büyük bir kutu içerisine mısır unu ya da irmik gibi kum hissiyatı verecek bir malzeme dökün. Kutunun alt kısımlarına kullanmadığınız düğmeleri gömün. Çocuğunuza kaşık, süzgeç gibi mutfak eşyaları vererek düğmeleri bulması için yönlendirin.

Çorap eşleştirme

Aktivitenin adı her şeyi açıklıyor, yeni yıkanan çorapları ortaya dökün ve çocuğunuzdan birbiriyle aynı çiftleri bularak top haline getirmesini isteyin.