GİRİŞ

E-Posta
Şifre

YENİ ÜYE

Ad
Soyad
E-Posta
Şifre
Şifre Tekrar
Ürün sepete eklendi
Aramıza Hoşgeldin!
Welcome Abroad!
Bültene başarıyla üye oldun.
Teşekkürler!
Thank you for subscribing to
our newsletter.

1500 TL ÜZERİ ÜCRETSİZ KARGO

İLK SİPARİŞTE %10 İNDİRİM İÇİN ÜYE OLUN! İNDİRİM KODU: HELLOPC10

Okul Açılırken Bağışıklık Sistemini Güçlendirmenin Yolları

Yeni eğitim dönemi yaklaşırken okul hazırlıkları hız kazanıyor. Bir yandan okul alışverişi heyecanı, diğer yandan çocukları yeniden rutine alıştırma telaşı… Elbette aklımızın bir köşesinde mevsim değişikliği ve okulla artan sosyalleşme nedeniyle artan hastalık riski var. Sağlıklı ve başarılı bir eğitim dönemi için hastalıklardan olabildiğince uzak durmanın birinci şartı, bağışıklık sistemine destek olmak. Peki, bunu nasıl yapmalı? İşte, Petitmag’den çocukların bağışıklık sistemini desteklemeye yönelik öneriler…

SAĞLIKLI BESLENME

Bağışıklık sisteminin güçlendirmek için sağlıklı beslenmenin önemi, herkesin bildiği bir gerçek. İşlenmiş ve paketli gıdalar, rafine şeker bağışıklık sisteminin düşmanı. Bu tür gıdalardan uzak durarak ve sebze-meyve ağırlıklı, dengeli bir beslenme programı izleyerek çocuğunuzun bağışıklık sistemini güçlendirebilirsiniz. Yemek konusunda seçici olan çocuklar için sabah kahvaltılarında sebze ve meyveli smoothie’ler hazırlayabilirsiniz.

Sağlıklı beslenme için kalsiyum, protein, demir, A, B, C, D vitaminleri, çinko, magnezyum, potasyum, lif açısından zengin ve dengeli bir diyet uygulamak gerekiyor. İşte, bu temel bileşenleri beslenmenize katmak için faydalanabileceğiniz başlıca gıdalar…

  • Kalsiyum: Süt ve süt ürünleri, badem, tohumlar, balık.
  • Protein: Kırmızı ve beyaz et, yumurta, kuru baklagiller, süt ve süt ürünleri, tohumlar ve balık.
  • Demir: Kırmızı et, balık, koyu yeşil yapraklı sebzeler, tam tahıllar, kuru baklagiller, tofu, kuru meyveler.
  • C Vitamini: Turunçgiller, kivi, ananas, kırmızı biber, karalahana, karnabahar, brokoli.
  • A Vitamini: Süt, balık yağı, yumurta, yeşil yapraklı sebzeler, domates, meyveler.
  • B Vitamini: Kırmızı et, tavuk, balık, süt ve süt ürünleri, tam tahıllar, tohumlar.
  • Çinko: Et, yumurta, kuru baklagiller, mercimek, bezelye, soya, kabak çekirdeği, tam tahıllar, sert kabuklu yemişler.
  • Magnezyum: Tam tahıllar, yeşil yapraklı sebzeler, sert kabuklu yemişler, avokado, kuru baklagiller, soya fasulyesi, balık.
  • Potasyum: Muz, Hindistan cevizi suyu, tam tahıllı ekmekler, badem, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, patates, süt.
  • Lif: Sebze-meyveler, keten tohumu, tam tahıllar.

FİZİKSEL AKTİVİTE

Her yaşta sağlıklı bir yaşamın olmazsa olmazı fiziksel aktivite, bağışıklık sisteminin de gücüne güç katıyor. Son olarak Mayıs 2019’da Journal of Sport and Health Science isimli dergide yayınlanan ‘The compelling link between physical activity and the body's defense system’ başlıklı makale, bu konuda yapılan bilimsel çalışmaları derledi ve düzenli egzersizin hastalık riskini azalttığını doğruladı. Çocuklar zaten doğaları gereği oldukça enerjik ve hareketliler. Tabii bu harekete biraz daha anlam katmakta, enerjilerini doğru yönlendirmekte fayda var. Yaşlarına uygun spor dallarıyla uğraşmak, çocuklara sağladığı pek çok farklı faydanın yanı sıra bağışıklık sistemini de güçlendiriyor. Çocuğunuz herhangi bir spor dalıyla ilgilenmiyor ise ip atlama, hulahop çevirme, trambolinde zıplama gibi eğlenceli aktivitelere yönlendirebilirsiniz.

AÇIK HAVA VE KİRLENMEK

Hava nasıl olursa olsun, açık havada oyun oynamak çocuklar için en eğlenceli aktivite. Ne mutlu ki bu aktivite, bağışıklık sistemine de destek oluyor. Toprakla ve çamurla oynamak, titiz anneler için kabullenmesi zor olsa da bebeklerin ve çocukların bağışıklık sistemini güçlendiren bir aktivite. 2009’da New York Times’da yayınlanan ‘Babies Know: A Little Dirt Is Good for You’ başlıklı yazıya göre toprakla çamurla oynamak, bağışıklık sistemine vücudun neden korunması gerektiğini öğretiyor. Okulların açılmasıyla birlikte çocukların dışarıda geçireceği zaman azalsa da okul çıkışı park ziyaretleri, hafta sonları doğa yürüyüşleri gibi aktivitelerle çocuğunuzu ihtiyacı olan pislikle buluşturabilirsiniz.

SAĞLIKLI UYKU

Sağlıklı uyku alışkanlıkları, bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalık riskini azaltıyor. Eğer yaz tatili nedeniyle çocuğunuzun uyku düzeni bozulduysa, akşam uykuları geç saatlere kaydıysa okul açılmadan önceki birkaç hafta içinde bu düzeni tekrar sağlamakta fayda var. Uyku öncesi saatlerde çocukları mavi ışık saçan ekranlardan uzak tutmak, erken yatıp erken kalkmalı bir uyku rutini, hem bağışıklık sistemi hem de stressiz sabahlar için önemli.

BESLENME DESTEKLERİ

Farklı formlarda vitamin ve mineral destekleri, balık yağı, sindirim sistemini iyi bakterilerle destekleyen probiyotikler bağışıklık sistemini güçlendirme konusunda en sık başvurulan takviyeler. Bu tür takviyelere okulun açıldığı ve soğuk havaların yüzünü gösterdiği sonbahar aylarında daha çok ihtiyaç duyuluyor. Özellikle yemek konusunda seçici olan çocuklar için takviyelere başvurulabilir, ama tabii ki bu takviyeleri mutlaka doktor önerisiyle ve gözetim altında kullanmak gerekiyor.

HİJYEN ALIŞKANLIKLARI

Hastalıkların yayılma sebebi mikroorganizmaları alt etmenin en basit ve etkili yollarından biri, kişisel hijyene dikkat etmek. Bunun için antibakteriyel ürünler kullanmanız şart değil. Çocuklarınıza belirli durumlarda (dışarıdan eve döndüğünde, yemek yemeden önce, tuvaletten sonra…) el yıkamanın önemini anlatmanız ve doğru el yıkamayı öğretmeniz yeterli. Aynı zamanda ağızda fırsat kollayan bakterilerden kurtulmak için diş fırçalama alışkanlığı konusunda da hassas davranmak gerekiyor.

GÖRGÜ KURALLARI

Bağışıklık ve görgü kuralları arasındaki ilişkiyi kuramamış olabilirsiniz. Ama hastayken uyulması gereken bazı kurallar var ki bağışıklığı güçlendirmese de hastalığın başkalarına yayılmasını ve zincirleme reaksiyonla tekrar kapımızı çalmasını önlüyor. Hapşururken ve öksürürken bir mendil kullanmak, mendil yoksa dirseklerin içiyle ya da omuzlarla ağzı kapatmak, hapşurduktan, öksürdükten ya da mendile burun sildikten sonra elleri yıkamak ve kirli mendilleri çöpe atmak gibi görgü kuralları başlığı altında değerlendirilebilecek alışkanlıklar, hastalıkların yayılmasını engelliyor.

Daha fazla öneri için Hastalıklardan Korunma Kılavuzu başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz. Herkese sağlıklı bir eğitim dönemi diliyoruz!