GİRİŞ

E-Posta
Şifre

YENİ ÜYE

Ad
Soyad
E-Posta
Şifre
Şifre Tekrar
Ürün sepete eklendi
Aramıza Hoşgeldin!
Welcome Abroad!
Bültene başarıyla üye oldun.
Teşekkürler!
Thank you for subscribing to
our newsletter.

1500 TL ÜZERİ ÜCRETSİZ KARGO

İLK SİPARİŞTE %10 İNDİRİM İÇİN ÜYE OLUN! İNDİRİM KODU: HELLOPC10

Menstrual Döngüde Yoga Yapılmalı mı?

Mevcut araştırmalar ve bulgular, tüm yoga türlerini kapsayan bir boyutta değil ancak menstrual dönemde fiziksel olarak kendini rahatsız hisseden kadınlar soluğu genelde yogada alıyor. Peki yoga PMS (adet öncesi semptom) şikayetlerini nasıl etkiliyor? Yoga doğal bir ağrı kesici olarak adet öncesi şikayetleri azaltmada gerçekten fayda sağlıyor mu? Araştırmalar bu konuda neler söylüyor? Bu yazımızda adet öncesi dönemde yoga konusunu mercek altına aldık...

Adet Akışını Engellemeyen Asanalar

Iyangar yoga eğitmenleri bir sınıfa girdiklerinde öğrencilerine ilk önce şu soruyu sorarlar: “Aranızda regl olan var mı?” Evet, kulağa alışılmadık gelse de yoga gurularının gözünde bu oldukça mühim bir konudur ve o sınıfta bir kişi bile adet dönemindeyse tüm akış yenilenir. Patañjali’nin Yoga Sūtra’larında “Nefesin gücü, duyuların gücü ve vücudun fiziksel gücünün her biri ayrı özelliklerdir. Birbirlerine karşı çalışmak yerine, birbirlerinin iyiliğine katkıda bulunurlar.” diye bahseder. Dolayısıyla zihin ve beden farklı yönlere gittiğinde onları aynı sekansta buluşturacak şey yine yogadır ve pratiğinizin sürekliliğidir. Geeta Iyengar'ın dediği gibi, “Adetin başladığı günden bittiği güne kadar… Adet akışını engellemeyen asanaların uygulamasına bağlı kalmalı ve kadının sağlıklı kalmasına yardımcı olmalıdır. Sadece enerjisinin bitmesine neden olmayan veya herhangi bir hormonal rahatsızlık yaratmayan asanalar yapılmalıdır."

Journal of Alternative and Complementary Medicine dergisinde yayınlanan çalışmalar, yoganın kramplar ve adet öncesi sendrom gibi yaygın menstrual şikayetleri hafiflettiğini öne sürüyor. Polikistik over sendromu ve premenstrüel disforik bozukluk deneyimini nasıl etkilediğine ilişkin yapılan 15 farklı çalışmada, menstrual dönemlerinde yoga yapan kadınların ruh halinde ve fiziksel kapasitelerinde meydana gelen farklılıklar yorumlanıyor. King’s College London Üniversitesi’nde Ruh Sağlığı alanında öğretim görevlisi olan Jennifer Oates’in menstrual dönemde yogayla ilgili düşünceleri ise şöyle; “Bu çalışmaların yazarları, yoganın otonom stres tepkisi ve ağrının nasıl deneyimlendiği ve yorumlandığı üzerinde, belki de vücudun doğal ağrı kesicilerinin salınımını uyararak çalıştığını öne sürüyor.”

Yine 2016 yılında Uluslararası Çevre Araştırmaları ve Halk Sağlığı Dergisi'nde yayımlanan başka bir araştırma, PMS semptomlarını azaltmak için yoga müdahalesini deneyen tüm deneklerin aslında dönemlerinde daha az ağrı kesici aldığını ortaya koyuyor. Eğer adet dönemleriniz karın şişkinliği, göğüslerde hassasiyet ya da mide ağrılarıyla geçiyorsa Bhramari Pranayama, Balasana, Bhujangasana, Dhanurasana ve Matsyasana gibi asanaların ağrılarınızı hafifletmesi kuvvetle muhtemel. Tabii unutulmaması gereken bir nokta da var: Her ne kadar bilimsel veriler ve araştırmalar yoganın regl ağrıları üzerinde ciddi bir etkisi olduğunu kanıtlar nitelikte olsa da yoga pratiği oldukça kişiseldir. Dolayısıyla bedeniniz o sırada kendini dinlenme moduna almak, biraz ara vermek ya da aksine harekete geçmek istiyorsa bırakın; o karar versin…

Üye ol, ilk alışverişte %10 indirim fırsatı kazan!

Tüm sitede geçerli ilk alışverişinizde kullanabileceğiniz %10 indirim kodu için üye olun!