GİRİŞ

E-Posta
Şifre

YENİ ÜYE

Ad
Soyad
E-Posta
Şifre
Şifre Tekrar
Ürün sepete eklendi
Aramıza Hoşgeldin!
Welcome Abroad!
Bültene başarıyla üye oldun.
Teşekkürler!
Thank you for subscribing to
our newsletter.

1500 TL ÜZERİ ÜCRETSİZ KARGO

İLK SİPARİŞTE %10 İNDİRİM İÇİN ÜYE OLUN! İNDİRİM KODU: HELLOPC10

Kreş Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çocukların 2-3 yaşından itibaren başlayan sosyalleşme isteğiyle bizim için de önemli bir karar alma süreci başlıyor: Hangi kreş?

Çocukların kreşe kaç yaşında gönderilmesi gerektiği her zaman tartışılan bir konu. Uzmanlar farklı görüşler öne sürüyor ama aslında önemli olan ailenin şartları ve çocuğun ihtiyaçları... Bir yandan da çocuklar iki-üç yaş aralığında giderek artan bir sosyalleşme isteği duyuyorlar. İşte böyle zamanlarda kreş bir ihtiyaca dönüşüyor. Tabii kreş seçimi çocuğun ilk yıllarında alınması gereken en önemli kararlardan. Bu uzun ve umduğumdan zorlu süreci yeni atlatıp son kararı vermiş olmanın gönül rahatlığıyla notlarımı sıcağı sıcağına sıralıyorum...

BEKLENTİLERİNİZ NELER?

İlk iş ailenizin kreşle ilgili beklentilerini belirlemek olmalı. Kreşin evinize-işinize yakınlığı önemli mi? Uzak seçenekler için siz her gün bırakıp alabilecek misiniz? Servisi tercih eder misiniz? Önceliğiniz serbest oyun mu, branş derslerini önemsiyor musunuz? Dil eğitimi ne kadar önemli? Beslenmeyle ilgili olmazsa olmazlarınız neler? Bütçe konusunda üst sınırınız nedir? Tüm bu soruları ve daha fazlasını ailece konuşarak beklentilerinizi netleştirin, not alın. (Yazının en altındaki listede bazı temel sorular var; onlara kendi kıstaslarınızla ilgilileri de ekleyebilirsiniz.)

SIRA ARAŞTIRMADA

Kreşten neler beklediğinizi net bir şekilde belirledikten sonra sıra araştırmaya geliyor. Yaşadığınız semtte hangi kreşler var? Çocuklarını o kreşlere gönderen, tecrübelerinden faydalanabileceğiniz anne-babalar var mı? Onların yorumları neler? Kreşin şartları (kontenjanı-açılış-kapanış saatleri-ücreti) sizin istek ve ihtiyaçlarınıza uyuyor mu? Sosyal medyada kreşle ilgili olumlu-olumsuz yorumlar olup olmadığına da mutlaka göz atın.

ZİYARET ZAMANI

Yaptığınız araştırma sonunda içinize sinen kreşlerin bir listesini hazırlayın. Hepsini tek tek arayarak randevu alın ve ziyaret edin. Ziyaretiniz sırasında okulun fiziki koşullarını inceleyin: Sınıflar yeteri kadar geniş mi, uyku odalar var mı, bahçeleri yeterli mi, ortak kullanım alanları temiz mi? Fırsat bulursanız öğretmenlerin öğrencilerle kurdukları ilişkiyi gözlemleyin. Ziyaretiniz sırasında önceden belirlediğiniz soruları yetkililere tek tek sorun. Sorulara verdikleri cevaplar kadar sizde bıraktıkları izlenim de çok ama çok önemli bir kriter.

YAKLAŞIMLAR ÇARPIŞMASI

Okul öncesi eğitimde benimsenen pek çok farklı felsefi yaklaşım var. Montessori, Waldorf, Reggio Emilia en temel yaklaşımlar. Okul bu yaklaşımlardan herhangi birini benimsiyor olabilir. Bu durumda söz konusu yaklaşımın sizin ve çocuğunuzun ihtiyaçlarını karşılayıp karşılamadığını değerlendirin. Kreşin disiplin konusundaki yaklaşımını da mutlaka öğrenin. Evde uyguladığınız yaklaşımla kreşinkinin örtüşmesi tutarlılık açısından mühim konu.

ALIŞMA SÜRECİ

Kreş kararınızı netleştirmeden önce çocuğunuzun alışma sürecinde nasıl bir yol izleneceğini mutlaka sorun. İyi bir kreşin bu konuda mutlaka standart bir uygulaması olmalı. Alışma sürecinde siz de çocuğunuza eşlik edebilecek misiniz? Yoksa kapıda bırakıp gitmeniz mi isteniyor? Her çocuk kreşe farklı sürelerde alışıyor... Bu sürecin kreş ve anne-baba tarafından karşılıklı konuşulup önceden tasarlanması çok önemli.

KREŞ GÖRÜŞMESİNDE SORULABİLECEK SORULAR

  1. Kreşte bir gün nasıl geçiyor?
  2. Ne tür etkinlikler yapıyorlar?
  3. Açık hava aktiviteleri var mı?
  4. Düzenli olarak geziye gidiyorlar mı?
  5. Güvenlikle ilgili ne tür önlemler alıyorlar?
  6. Acil bir durumda nasıl müdahale ediyorlar?
  7. Öğretmenlerin akademik geçmişleri nedir?
  8. Öğretmenler kaç yıldır kurumda çalışıyorlar?
  9. Öğretmen başına kaç öğrenci düşüyor?
  10. Öğrenciler için beklentileriniz nedir?
  11. Kreş bünyesinde düzenli psikolog var mı?
  12. Çocuklar arasında bir çatışma olduğunda nasıl müdahale ediliyor?
  13. Yanlış bir davranışta bulunan çocuğa nasıl yaklaşılıyor?
  14. Ödül-ceza sistemi var mı?
  15. Tuvalet eğitimi olmayan çocukları alıyor musunuz? Alıyorsanız tuvalet eğitimi konusunda yardımcı oluyor musunuz?
  16. Tuvalet konusunda çocuklara kim yardımcı oluyor?
  17. Yıl sonu gösteriniz var mı?
  18. Doğum günleri kutlanıyor mu?
  19. Beslenme konusunda nelere dikkat ediyorsunuz?
  20. Atıştırmalık olarak çocuklara neler veriyorsunuz?
  21. Hasta çocuklarla ilgili politikanız nedir?
  22. Ebeveynlerden beklentileriniz neler?
  23. Kreş ve ebeveyn ilişkisi nasıl sürdürülüyor? Günlük/aylık raporlama yapılıyor mu?