GİRİŞ

E-Posta
Şifre

YENİ ÜYE

Ad
Soyad
E-Posta
Şifre
Şifre Tekrar
Ürün sepete eklendi
Aramıza Hoşgeldin!
Welcome Abroad!
Bültene başarıyla üye oldun.
Teşekkürler!
Thank you for subscribing to
our newsletter.

1500 TL ÜZERİ ÜCRETSİZ KARGO

İLK SİPARİŞTE %10 İNDİRİM İÇİN ÜYE OLUN! İNDİRİM KODU: HELLOPC10

İki Çocukla Yardımsız Hayatta Kalma Rehberi

Londra'da yaşayan, iki çocuk (Leyla, 4.5 ve Kaya,1.5) annesi Burcu Türkoğlu, ailelerden uzak ve yardımsız tam zamanlı evde olma deneyimini ve bu süreçte hayatını kolaylaştıran ipuçlarını paylaşıyor.

Yaklaşık sekiz senedir Londra'da yaşıyoruz. Karı koca başladığımız bu macera dört buçuk sene önce Leyla, bir buçuk sene önce de Kaya'nın aramıza katılmasıyla daha renkli bir hal alarak devam ediyor. Bu şehirde çocuk büyütebiliyor olmanın avantajları asla yadsınamaz, ancak buzdağının diğer tarafında olaylar hayal edilenden biraz farklı seyredebiliyor. Zorlukların en büyüğü, şüphesiz en ihtiyaç duyulan zamanlarda bile aile desteğinden uzak olmak.

Annelik serüvenim başladığından beri hem tam zamanlı evde kalan anne, hem de tam zamanlı çalışan anne olma rollerini deneyimleme şansım oldu. İtiraf etmeliyim ki bunlardan en zoru iki çocuk ile tam zamanlı çalışan anne olmaktı. Fiziksel yorgunlıuğun ötesinde, çocukları görememe, yeterince zaman ayıramama, ihtiyaçlarına yetişememe duygusu beni en çok yıpratan deneyimdi.

Şu an iki çocuk ile tam zamanlı evde olan bir anneyim. Çocuklar burada dört yaşını takip eden ilk Eylül ayında okula başlıyor olduğundan Leyla tüm gün okulda, ancak Kaya henüz evde benimle olmanın keyfini çıkarıyor. Herhangi bir aile ve yardımcı desteği olmadan çocukların tüm ihtiyaçlarını giderebilmek, onlarla oynayabilmek, kaliteli ve keyifli vakit geçirmelerini, düzgün beslenmelerini, temiz ve düzenli bir evde büyümelerini sağlamak ciddi bir sınav. İşte bu süreci hepimiz adına kolaylaştıran, hayat kurtarıcı birkaç ipucu sizlerle...

Çocuklardan önce uyanmak

Kendi adıma uykuyla savaşmayı bırakalı çok oldu diyebilirim. Biz de aynen çocuklar gibi erken yatıyor ve erken kalkıyoruz. Eşim işe gitmek için evden çok erken çıkıyor olduğundan güne erken başlamak bizim ailenin dinamiği için kabul edilebilir ve uygulanabilir bir çözüm oluyor.

Çocuklardan yarım saat önce uyanmak, bulaşık makinasını boşaltmak, kahvaltıyı rahatça hazırlamak, çamaşır varsa onları makinaya atmak ve huzurla sıcak bir kahve içerek güne başlamak benim için altın değerinde.

Leyla Kaya'dan 15 dakika önce uyanıyor ve o 15 dakika bize Leyla'yı okula hazırlayabilmek ve odasını toparlayabilmek için yeterli zamanı sağlıyor. Kaya uyandığında ikimiz beraber ona günaydın diyor ve Leyla için tamamladığımız tüm hazırlanma ve toparlanma adımlarını bu sefer Leyla'nın da yardımı ile tamamlıyoruz.

Geceden hazırlıklar

Çocuklarla her gün yeni bir macera, sabahları ne modda uyanacakları, her gün birebir aynısı yapılan rutinlerin o gün ne kadar süreceğini kestirmek her zaman pek mümkün olamıyor. Dolayısıyla haftaiçi - haftasonu farketmeksizin mutlaka ertesi gün yapılacak olan aktiviteye ve hava durumuna göre giyecekleri, yanlarına alacakları eşyaları akşam yatırma aşamasında hazırlıyorum. Akşamları ertesi sabah için sürülecek krem, içilecek ilaç, saça takılacak tokaya kadar her şey hazırlanmış şekilde odalarından çıkıyorum. Böylece hem sabahki hazırlanma telaşı hem de Leyla ile yaşadığımız 'onu giymem bunu takmam' mücadelesi bir nebze de olsa azalmış oluyor.

Son dakika atkı - bere aramak, pusete yağmur kılıfı geçirmeye çalışmak, çoğu zaman önemli bir şeyi unuttuğumuz için eve geri dönmek çeşitli öfke nöbetleri doğurabiliyor, dolayısıyla akşamdan planlama yapıp hazırlanabilecek her şeyi hazırlamak gerçekten kurtarıcı.

Evden çıkış için organize olmak

Leyla iki sokak uzaklıkta bir okula gidiyor dolayısıyla her sabah üçümüz okula yürüyoruz. Beş dakikalık mesafe bile olsa, iki çocukla aynı anda evden çıkabilmenin, özellikle yoğun yağışlı ve soğuk kış günlerinde, ne kadar büyük bir kaos olabildiğini birden fazla çocuk sahibi anneler anlayacaktır.

Pusette ihtiyacımız olabilecek tüm malzemeleri her daim hazır bulunduruyorum ve bittikçe veya kullanıldıkça yeniliyorum, ama asla pusetten çıkarmıyorum. Puset için yağmur kılıfı, alt değiştirme çantası, ıslak / kuru mendil, Kaya'nın suyu, atıştırmalıkları, oyalayacak kitap / boya kalemleri, taşınabilir boyutta bir kaç oyuncağı, Leyla'nın dudak kremi, bit koruyucu spreyi, benim kartlığım, anahtarım, yedek bataryam, pusetimizin ayrılmaz parçaları!

Leyla'yı okula bırakma saati Kaya'nın atıştırma saatine denk geliyor, bu yüzden Leyla ve Kaya kahvaltılarını yaparken ben de Kaya'nın sütünü ısıtıyorum ve yanımıza alacağımız meyvesini hazırlıyorum. Böylece kahvaltı sonrası hepimiz evden çıkmaya hazır oluyoruz.

Yemek için gerekli malzemeleri önceden hazırlamak

Kaya bir buçuk yaşında, ve hala uzun bir öğlen uykusu uyuduğundan günlük yemeklerimizi o uyurken yapıyorum. Çocuklar için ayrı bir yemek yapmıyor olmak işi her zaman kolaylaştırıyor olsa da evdeki menuyu belirlemek gerçekten en zorlandığım işlerden biri. Dolayısıyla genellikle hafta başında Leyla'nın okul menüsüne ve Kaya'nın öğlen / akşam yemekleri dengesine göre bir liste hazırlamak işimi kolaylaştırıyor. Bu liste eğer malzemelerimiz eksikse Leyla'yı okula bıraktıktan sonra küçük market turu yaparak alışverişimizi tamamlama fırsatı da tanıyor.

Kaya her ne kadar uzun bir uyku uyuyor desem de, günün benim için ayrılmış olan tek kısmını tamamen yemek yapmaya ayırmak gibi bir lüksüm olmuyor. Dolayısıyla yemek yapma süresine minimuma indirebilecek çözümler bulmaya çalışıyorum. Porsiyonları dondurarak saklamak en çok kullandığım yöntem. Doğranmış soğanlar, kavrulmuş kıyma, pişmeye hazır köfte, haşlanmış baklagiller (nohut, kuru fasülye, mercimek), mantı, acil durumlar için kurabiye hamuru, tek tek sarılmış yufkalar ve hatta yine tek tek sarılmış pişmiş lahmacunlar bile derin dondurucumuzun vazgeçilmezleri. Maydonoz, dereotu ve yeşil soğanları ayıklayıp yıkayıp kuruttuktan sonra içine kağıt havlu yerleştirilmiş kavanozlarda buzdolabında saklamak, sarımsakları ise kabukları soyulmuş halde zeytinyağı dolu bir kavanozda bekletmek yemek yaparken bana zaman kazandıran diğer yöntemler...

Ev aletlerinden yardım almak

Çamaşır kurutma makinası

Bir arkadaşım iki çocukla çamaşır kurutma makinası olmadan yaşadığımı öğrendiğinde şok geçirmişti. Oysa ki kurutma makinası benim için o güne kadar oldukça gereksiz, boşa yer kaplayan bir ev aletiydi. Ancak şimdi, yardımcımızın da olmadığı bu dönemde, iki çocuk ve hiç bitmeyen çamaşır yığını ile kurutma makinam olmadan ne yapardım, bilemiyorum.

Kurutma makinasının hayatımıza girişiyke ütü işini çoğunlukla rafa kaldırdık diyebilirim. Bunun yanı sıra, çamaşır asmak, yeni çamaşır yıkamak için kurutma telinin boşalmasını beklemek gibi gereksiz zaman kaybettiren durumlardan da tamamen kurtulmuş bulunuyoruz.

Tabii ki bu sadece kurutma makinasının mucizevi yetenekleri ile sağlanmıyor. Ancak çamaşırları makinaya çok doldurmadan düşük devirde yıkamak, çamaşır makinası biter bitmez kıyafetleri katlayarak kurutma makinasına atarak kurutucuyu hafif nemli ayarda çalıştırmak ve kurutma makinası işlemini tamamladığında çamaşırları elinizle düzelterek katlayıp dolaplara yerleştirmek gibi birkaç ufak püf noktasına dikkat ettiğinizde gerçekten ütü yapmaya gerek kalmadığını söyleyebilirim.

Ben genellikle çamaşır yıkama saatlerini Kaya'nın öğle uykusuna veya çocukların akşam uykusuna denk gelecek şekilde ayarlıyorum, böylece kurutma makinasından çıkan çamaşırları çok beklemeden katlayarak yerlerine yerleştirmek için zamanım oluyor.

Güçlü bir kablosuz el süpürgesi

Bizim hayatımız genellikle mutfakta geçiyor. Çocukların da mutfakta büyük bir oyun alanı olduğundan evin en temizlik gerektiren yeri hep mutfak. Her ihtiyaç olduğunda büyük süpürgeyi kullanmak hem zaman hem de uygulanabilirlik açısından çok yeterli olmadığından ben tercihimi Dyson markasının ayaklı kablosuz el süpürgesinden yana kullandım. Böylelikle her yemek sonrasında veya gün sonu, mutfağı kolayca süpürebiliyorum. Bu tarz bir el süpürgesine sahip olmak, her an elimin altında olması ve hayatımı kolaylaştırması açısından yaptığım en doğru yatırımlardan biri diyebilirim.

Kıyafet Katlama Sihirbazı

Televizyondaki, internetteki ev aletleri satış reklamlarına denk geldiğinizde çoğunlukla, 'kim alıyor bunları' diye düşünüyor olabilirsiniz, işte o kişi benim! Şu ana kadar çoğunluğu hüsran ile sonuçlanmış harcamalarım olsa da, kıyafet katlama aparatı hayatımı kolaylaştıran ev gereçleri arasında hızla yerini aldı! Kullanması kolay, yer kaplamıyor ve bütün kıyafetlerin aynı boyutlarda katlanmasını sağlıyor. Dolap düzeni için ekstra zaman kaybetmek istemediğim için her yıkama/kurutma sonrası kıyafetleri bu aparat ile katlayarak dolaplara yerleştiriyorum.