GİRİŞ

E-Posta
Şifre

YENİ ÜYE

Ad
Soyad
E-Posta
Şifre
Şifre Tekrar
Ürün sepete eklendi
Aramıza Hoşgeldin!
Welcome Abroad!
Bültene başarıyla üye oldun.
Teşekkürler!
Thank you for subscribing to
our newsletter.

1500 TL ÜZERİ ÜCRETSİZ KARGO

İLK SİPARİŞTE %10 İNDİRİM İÇİN ÜYE OLUN! İNDİRİM KODU: HELLOPC10

Hamilelikte ve Emzirme Sürecinde Cilt Bakımı

Hamilelik testinizin pozitif sonuçlanmasının ardından hayat tarzınızda pek çok değişiklik yapmanız gerekiyor. Beslenmeden ilaç kullanımına her konuda dikkatli adımlar atmak kaçınılmaz hale geliyor. Hamilelikte edinilen sağlıklı alışkanlıkları emzirme döneminde de sürdürmek gerekebiliyor.

Cilt bakımı da hassasiyet gerektiren konulardan biri. Bir yandan hamilelik ve emzirme belirli cilt sorunlarını tetiklerken bu sorunlarla başa çıkmada kullanılan yöntemler her zamankinden daha dikkatli seçilmeli. İşte, bu özel dönemlerde yaşanan başlıca cilt problemleri ve cilt bakımında uzak durulması gereken içerikler...

Hamilelikte ve Emzirme Döneminde En Sık Rastlanan Cilt Problemleri

Hamilelik ve emzirme, hayatın unutulmaz dönemlerinden. Aynı zamanda özellikle cilt bakımı söz konusu olduğunda kafa karıştırıcı bir dönem de olabilir. Hormonlar, cilt dengenizi bozabilir ve vücutta yaşanan değişimler çeşitli cilt sorunlarını beraberinde getirebilir. Bu sorunlardan en sık rastlananları şu şekilde sıralamak mümkün:

Akne

Hamilelik ve emzirme döneminde yaşanan hormonal değişimler, cildinizi ışıl ışıl yapabileceği gibi akne sorunu yaşamanıza da neden olabilir. Hamileliğin birinci ve ikinci trimesterlerinde akne sorununa daha sık rastlanıyor. Özellikle yağlı ve akneye yatkın cilde sahip olanlarda bu sorunlar tetiklenebilir. Daha önce kullanıp iyi sonuç aldığınız akne ilaçları olsa dahi bunları doktorunuza sormadan kesinlikle kullanmayın.

Hamilelik Çatlakları

Karın, meme, kol, bacak gibi bölgelerde rastlanan çatlaklar, hamilelikte en sık yaşanan cilt problemlerinden. Kilo artışı ile birlikte cildin gerilmesi, bu nedenle cilde esnekliğini veren yapı taşları kolajen ve elastinin zarar görmesi hamilelik çatlaklarına neden olabiliyor. Çatlak oluşumunda genetik yatkınlık belirleyici olsa da cildi nemlendiren, çatlaklara özel ürünler bu soruna bir nebze de olsa iyi gelebilir.

Hiperpigmentasyon / Cilt lekeleri

Hamilelik hormonları ve güneş ışınları hamilelikte hiperpigmentasyona, yani cilde renk veren melanin isimli pigmentlerin aşırı üremesine neden olabiliyor. Bu da hamilelik maskesi de denilen melazma ya da cilt lekeleri gibi sorunları beraberinde getirebiliyor. Sıkça rastlanan bu sorunu önlemenin en etkili yolu, cildi güneş ışınlarından şapka gibi aksesuarların yanı sıra çinko ve titanyum dioksit gibi mineral bariyerler içeren güneş kremleri ile korumak. Hamilelikte güneş kremi, sadece güneşli günlerde değil, her türlü hava durumunda kullanılmalı.

Varis

Hamilelik hormonların damarları genişletmesi, giderek büyüyen rahmin toplardamarlar üzerine baskı oluşturması ve vücudun kan hacminin artması hamilelikte kılcal damarların daha belirgin olmasına ve varise neden olabiliyor. Ciltte kaşıntı ve yanma gibi belirtilerle baş gösteren varisin tedavisi için mutlaka doktora başvurmak gerekiyor.

Hamilelik ve Emzirme Döneminde Kullanılmaması Gereken İçerikler

Hamilelikte ve emzirme döneminde cilt sorunları artsa da bu sorunların giderilmesinde kullanılan yöntemlere, ürünlere çok dikkat etmek gerekiyor. Henüz pek çok bileşen hakkında yeteri kadar bilimsel çalışma yapılmadı ve yeterli veriye ulaşılmadı. Dolayısıyla tüm bu dönemler boyunca en az kimyasal içeren, organik ürünlere yönelmek en iyisi. Kaçınılması gereken içeriklerin başlıcaları ise şunlar:

Retinol

Hamileyken ve emzirirken uzak durulması gereken kozmetik bileşenlerinin arasında retinol (A vitamini) ve türevleri başı çekiyor. Özellikle yaşlanma ve akne karşıtı ürünler içerisinde bulunan retinol, retinoid gibi bileşenler, hamileliğin ilk trimesterinde embriyonun gelişimine zarar verebiliyor. Bu bileşenlerin bulunduğu tablet formundaki destekler kadar haricen uygulanan kozmetikler de uzak durulması gereken ürünler arasında. Emzirme döneminde retinol kullanımına dair yeterli veri bulunmasa da emziren annelerin de bu ürünleri kullanmaması uzmanlar tarafından tavsiye ediliyor.

Yerine ne kullanılabilir?: C vitamini ve azelaik asit, retinol ve türevleri için ideal alternatifler arasında.

Hidrokinon (Hydroquinone)

Ciltteki ton farklılıklarını eşitleyen, cildi aydınlatan ürünlerde kullanılan hidrokinon, hem hamilelikte hem de emzirme döneminde kullanılması sakıncalı bileşenlerden biri. Yine cilt tonunu düzenleyen ürünlerde kullanılan arbutin de bu özel dönemlerde uzak durulması gereken bir bileşen.

Yerine ne kullanılabilir?: Henüz FDA tarafından onaylanmasa da niasin (niacinamide) yani B3 içeren kozmetiklerin, hamilelik ve emzirme döneminde güvenli olduğuna dair yaygın bir görüş var. Yine de çok gerekmedikçe cilt beyazlatıcı ürünlerden uzak durmak daha sağlıklı olabilir.

Salisilik Asit (Salicylic Acid)

Akne ve akne lekelerinin tedavisinde haricen kullanılan salisilik asit, düşük dozlarda kullanıldığında fetus açısından risk içermediği düşünülse de etkisine dair kapsamlı bir çalışma henüz yok. Bu yüzden genel görüş, hamilelikte ve emzirme döneminde AHA ve hem BHA formunda asit içeren ürünlerin kullanılmaması gerektiği yönünde.

Yerine ne kullanılabilir?: Salisilik asit içeren ürünler yerine cildin doğal bileşenlerinden olan hyalüronik asit içeren kozmetikler hamilelikte ve emzirmede daha güvenli olarak kabul görüyor.

Esansiyel Yağlar

Esansiyel yağlara genel olarak doğal oldukları için güvenli gözüyle bakılıyor. Oysa ki pek çok esansiyel yağ, uygun şekilde kullanılmadığında zararlı olabilir. Hangi yağın ne kadar emildiğine, hangi konsantrasyonda kullanılması gerektiğine, hamilelik ve emzirme dönemindeki etkilerine dair net bir bilgi olmadığı için bu yağlardan uzak durmak gerekiyor.