GİRİŞ

E-Posta
Şifre

YENİ ÜYE

Ad
Soyad
E-Posta
Şifre
Şifre Tekrar
Ürün sepete eklendi
Aramıza Hoşgeldin!
Welcome Abroad!
Bültene başarıyla üye oldun.
Teşekkürler!
Thank you for subscribing to
our newsletter.

1500 TL ÜZERİ ÜCRETSİZ KARGO

İLK SİPARİŞTE %10 İNDİRİM İÇİN ÜYE OLUN! İNDİRİM KODU: HELLOPC10

Ekran Zamanı: Araştırmalar ve Sonuçlar

Çocukları teknolojiden uzak tutmakta hepimiz zorlanıyoruz. Peki güncel araştırmalar, bu konunun aile dinamiklerine etkisi hakkında neler söylüyor? "Ekran Zamanı" serisinin ikinci yazısı, güncel araştırmalar ve sonuçlarıyla karşınızda.

Ekran zamanı konusu çoğumuz için ebeveynliğin uygulaması en zor kararlarını ve vicdan azaplarını beraberinde getiriyor. Bir yandan büyüdükçe teknolojiden uzak tutmakta zorlandığımız çocuklarımız; diğer tarafta asla tam anlamıyla rahat olamama hali ve suçluluk duygusu. Dengeyi bulmak git gide zorlaşıyor değil mi? Konuyu daha detaylı ele almak adına son zamanlarda ekran zamanı ve teknoloji kullanımıyla ilgili yapılmış araştırmaları derledik. "Ekran Zamanı: Ne Zaman, Ne Kadar?" yazımızda karar almanıza yardımcı olacak bilgiler paylaşmıştık. Serinin ikinci yazısında, aklımızdaki sorulara bilim ne cevap veriyor, öğrendik; sonuçta yeni bilgilerin ve aile dinamiklerinin ışığında bu konuyu bitmeyen bir mücadele olmaktan çıkarmanın bizim elimizde olduğunu fark ettik…

ARAŞTIRMA 1: ÇOCUKLAR EKRAN KARŞISINDA NE KADAR ZAMAN GEÇİRMELİ?

AMAÇ

Oxford Internet Institute ve Cardiff University araştırmacıları, iki-beş yaş arası çocuk sahibi olan 20 bin ebeveynle mülakat yaptılar. Çocukların ekran kullanımına ve ekran zamanının çocukların mutluluk ile davranışlarına etkisine odaklanan bu çalışmanın amacı, American Academy of Pediatrics’in sıkça atıfta bulunulan bu yaş grubundaki çocuklarda ekran zamanını günde bir saatle kısıtlama önerisinin geçerliliğini sorgulamaktı.

SONUÇ

Dijital ekran kullanımının tek başına 2-5 yaş arası çocukların psikolojik sağlığını kötü etkilediği teorisine dair kesin bir kanıt olmadığı sonucuna varıldı. Araştırmanın bulguları, ekran zamanına ilişkin nicel tartışmalardan öte ailenin dijital ekran zamanına dair kuralları nasıl uyguladığının ve çocukları dijital dünyayı keşfederken onlara aktif olarak eşlik etmelerinin daha önemli olduğu yönünde.

ARAŞTIRMA 2: TEKNOLOJİ ALIŞKANLIKLARI UYKUYU NASIL ETKİLİYOR?

AMAÇ

Penn State College of Medicine araştırmacıları 8-17 yaş arası 234 çocuğun ebeveynleriyle çocuklarının uyku ve teknoloji alışkanlıklarıyla ilgili mülakat yaptı. Araştırmanın amacı teknolojik cihaz kullanımının çocukların uykusunu olumsuz etkileyip etkilemediğini ortaya çıkarmaktı.

SONUÇ

Uyku öncesi ya da uyku arasında herhangi bir teknolojik cihaz kullanımı, istatistiksel olarak uykunun süresini ve kalitesini olumsuz etkiliyor. Uyku zamanı teknoloji kullanımıyla yüksek vücut kütle endeksi arasında dikkate değer bir ilişki olduğu tespit edildi.

ARAŞTIRMA 3: EKRAN HANGİ NOKTADA ÇOCUKLARI OLUMSUZ ETKİLER?

AMAÇ

University of Michigan Center for Human Growth and Development tarafından yapılan araştırma, 4-11 yaş arası çocuklarda ekran bağımlılığının boyutlarını ölçmeyi amaçladı.

SONUÇ

Ekran bağımlığının neden olduğu duygusal ve sosyal problemler konusunda çocukların teknolojiyi nasıl kullandıkları, ne kadar süreyle kullandıklarından daha kuvvetli bir sinyal. En önemli kriterler ekran kullanımının hayatın diğer alanlarında problemlere neden olup olmadığı; çocuğun vaktinin ve enerjisinin çoğunu teknolojik cihazlarla harcayıp harcamadığı.

ARAŞTIRMA 4: EKRAN KULLANIMI DİL GELİŞİMİNİ NASIL ETKİLER?

AMAÇ

University of Salford tarafından yapılan araştırmaya 6 ay-3 yaş arası çocukların bakımını üstlenen 131 yetişkin katıldı. Araştırma, çocukların medya kullanımı ile dil gelişimi arasındaki ilişkiye odaklandı ve ekran kullanımının kelime dağarcığına etkisini ölçmeyi amaçladı.

SONUÇ

Araştırmanın sonucunda 6-18 ay arası bebeklere kitap okumanın kelime dağarcığını olumlu yönde etkilediği belirlenirken televizyon ya da mobil ekranlarla geçirilen zamanın kelime dağarcığıyla ilgisi saptanamadı. Okumanın yerini almadıkça çocukların ekrana maruz kalmalarının kelime dağarcığını olumsuz etkilemediği sonucuna varıldı.

ARAŞTIRMA 5: TEKNOLOJİ KULLANIMI EBEVEYN-ÇOCUK ETKİLEŞİMİNİ BALTALAR MI?

AMAÇ

ABD’de 170 ailenin katılımıyla gerçekleşen ve sonuçları Child Development dergisinde yayımlanan 2017 tarihli araştırma, ebeveynlerin sorunlu teknoloji kullanımlarının aile etkileşiminde teknoloji temelli kesintilere neden olup olmadığını mercek altına aldı. Araştırmanın bir diğer amacı ‘technoference’ denilen bu kesintilerin çocuklarda davranış problemlerine yol açıp açmadığını irdelemekti.

SONUÇ

Araştırmaya katılan ebeveynlerin neredeyse yarısı (yüzde 48’i) gün içinde çocuklarla etkileşimlerinin teknoloji nedeniyle üç kere sekteye uğradığını itiraf etti. Araştırmacılar bu durumun küçük çocukların mızmızlanmaya, memnuniyetsizliğe, huzursuzluğa ve öfke patlamalarına daha yatkın olmalarıyla ilişkilendirilebileceğini belirttiler.

ARAŞTIRMA 6: TEKNOLOJİ KULLANIMI ERGENLERİN PSİKOLOJİSİNİ NASIL ETKİLER?

AMAÇ

University of Michigan tarafından ABD çapında yapılan kapsamlı araştırma, mobil ekran ve teknoloji kullanımının 13-16 yaş aralığındaki gençlerin duygu durumunu nasıl etkilediğini anlamaya odaklandı.

SONUÇ

Anket yöntemiyle yürütülen araştırmanın sonucunda teknolojik cihazlarla fazla zaman geçiren ve ekran dışı aktivitelere daha az zaman ayıran ergenlerin psikolojik açıdan daha kötü durumda olduğu tezine ulaşıldı. Araştırmacılar ekran karşısında geçirilen zaman uzadıkça ergenlerde depresyon ve kaygı bozuklukları görülme ihtimalinin de arttığını belirttiler.