GİRİŞ

E-Posta
Şifre

YENİ ÜYE

Ad
Soyad
E-Posta
Şifre
Şifre Tekrar
Ürün sepete eklendi
Aramıza Hoşgeldin!
Welcome Abroad!
Bültene başarıyla üye oldun.
Teşekkürler!
Thank you for subscribing to
our newsletter.

1500 TL ÜZERİ ÜCRETSİZ KARGO

İLK SİPARİŞTE %10 İNDİRİM İÇİN ÜYE OLUN! İNDİRİM KODU: HELLOPC10

Bisiklet Yolculuğuna Başlangıç: Ebeveynler İçin İpuçları

Birçoğumuzun hafızasında, yıllar geçse bile silinmeyen anılar vardır: İlk bisikletimizle tanıştığımız veya bisiklet sürmeyi öğrendiğimiz o heyecan dolu anlar gibi. Bir kez öğrendikten sonra ömür boyu unutulmayan bu beceriye ilk adımlarını atarken, çocuklar sizin desteğinize ihtiyaç duyabilirler.

Çocuklara bisiklet sürmeyi öğretirken, onlara cesaret vermek, sabırla rehberlik etmek ve sevgiyle destek olmak, bu unutulmaz anıların temel taşları olacaktır. İşte, çocuklara bisiklet sürmeyi öğretirken sizlere yardımı dokunacak bazı ipuçları!

Boy ve kiloya göre bisiklet seçimi

Çocuk bisikletlerinin boyutları, tekerleklerin çapına göre belirlenir. Fakat bir bisiklet satın alırken bu teknik bilgiden ziyade minimum koltuk yüksekliğine odaklanabilirsiniz. Bunun nedeni, çocukların bisiklete binmeyi öğrenirken ayaklarını yere düz bir şekilde basmaları gerektiğidir. Üst boruya temas etmeden kolayca oturabilecekleri ve zorlanmadan gidona ulaşabilecekleri bir bisiklet seçimi yapmalısınız.

Kask olmadan asla

Çocuğunuzun kafasını çarpma ihtimaline karşı kask taktığından emin olmalısınız. Ekstra temkinli olmayı tercih ederseniz, düşüşü yumuşatmak ve çocuğun kendini güvende hissetmesini sağlamak için dirsek ve dizlik de kullanabilirsiniz.

Doğru boyuttaki kaskı seçmenin en iyi yolu, çocukların bizzat denemelerini sağlamaktır. Bir kask, kafaya sıkıca oturmalı ve klipsleri açıkken bile düşmemelidir. Kayışlar çenenin altında sabitlenmeli, çenenin ve kayışın altına yalnızca iki parmak sığacak şekilde yeterince sıkı çekilmelidir.

Erken yaşta denge bisikleti ile başlayabilirsiniz

18 ila 24 ay arası, denge bisikletiyle ilk kez tanışmak için harika bir yaştır. Sürme ve frenleme işlemlerini çocuklar bacak hareketleri ile yaparlar. Denge bisikletinin en büyük avantajlarından biri çocukların gidon hakimiyetini kazanmasıdır.

Üç tekerlekli ya da eğitim tekerlekli bisikletlerle yola devam

Çocuğunuz denge bisikletinde uzmanlaştığında, uzun mesafeler katetmeye başladığında ve dönüşler konusunda beceri kazandığında pedallı bisikletlere (üç tekerlekli ya da eğitim tekerlekleri olanlara) geçiş yapabilirsiniz.

Ayaklarını pedallara koymadan bisikleti ileri doğru hareket ettirmeye başladığında, aşağı bakmadan ayaklarını pedallara doğru koyması talimatını verin. İdeal olan, bunu sizin yardımınız olmadan yapmasıdır. Ama güvende hissettirmek için onu tutabilirsiniz. Yalnız bisikletin gidonundan veya çocuğunuzun kol altından onu tutmamaya özen gösterin. En iyi çözüm selenin altından tutmaktır.

Güvenli alanları tercih edin

Sürücü adayınızı, boş bir otoparkta, parkurda veya parkta çalıştırmanız uygun olacaktır. Sokak gibi, yaya ya da araç trafiğinin yoğun olduğu yerleri tercih etmemelisiniz.

Frenlemeyi öğretin

Çocuklar genellikle ayaklarını yere koyarak durmaya çalışırlar. Pedalları tanıttığınızda, onlara el frenleri ile durmayı da öğretmeniz gerekir. Çocuklar bisikleti durdurmayı öğrenirken, özellikle yüksek hızla giderken aniden fren yaparlarsa istenmeyen kazalar yaşanabilir. Pedal çevirmeyi öğrendiklerinde, fren yapmadan önce yavaşlamalarını söylemeniz bu açıdan çok önemlidir. Ne zaman yavaşlamaya başlamaları gerektiğine karar vermek, biraz pratik gerektiren bir beceridir. Çocuğunuzun, frene bastıktan sonra bile ara sıra kendisini durdurmak için ayaklarını kullandığını görebilirsiniz.

Eğlenceli olması gerektiğini unutmayın!

Sabırlı ve iyimser olmak, bu öğrenme sürecini eğlenceli bir hale getirmek, taze bisiklet sürücüsünü rahatlatmak için yapmanız gerekenlerin başında yer alıyor.

Bisiklete binme ve inme alıştırması yapın

Pek çok çocuğun bisiklete binip inmek için biraz alıştırmaya ihtiyacı vardır. Onun işini kolaylaştırmak için bisikleti bir tarafına çocuğunuza doğru eğebilirsiniz. Çocukları rahat olana kadar bunu birkaç kez yapmaya teşvik edin. Çocuğunuz bisiklete binmekte veya bisikletten inmekte zorlanıyorsa bu, bisikletin onlar için çok büyük olduğunun bir işareti olabilir.

Direksiyon ve dönüş alıştırması yapın

Çocuğunuz kendini ileriye doğru itme ve ilerleme alışkanlığını edindiğinde, direksiyon alıştırması yapmaya başlayabilirsiniz. Tebeşir kullanarak kaldırımda dolambaçlı bir yol çizebilir, eğlenceli oyunlar ve engelli parkurlarla, öğrenme sürecinin bu aşamasını eğlenceli hale getirebilirsiniz.

Pedal alıştırması

Bisiklet pedallarına alışmaları için, siz bisikleti sabit tutarken çocuğunuzu bisiklet selesine oturtun. Siz onları sabit tutarken ayaklarını kaldırıp pedalların üzerine yerleştirme alıştırması yapabilirler. Antrenman yaparken, size bakmalarını sağlayın. Ayaklarına odaklanırlarsa gidonu döndürme ve dengelerini kaybetme olasılıkları daha yüksektir.

Mümkün olduğunca yardımsız sürmelerine izin vermek önemlidir, ancak sallanmaya başlarlarsa onları yakalamak için bisiklete yakın olun.

Çocuklara bisiklet sürmeyi öğretmek ne kadar sürer?

Her çocuk farklı olacağından, bisiklete binmek gibi bir beceriyi öğrenmek için gereken kesin bir süre yoktur. Bir çocuğa bisiklet sürmeyi öğretmek 45 dakikadan birkaç haftaya kadar sürebilir. Öğrenme süresi çocuktan çocuğa değişir ve yaşlarına, önceki koordinasyon gelişimlerine göre değişim gösterebilir.

Genel olarak çocuklar dört yaşına geldiğinde çoğu çocuk talimatları takip edebilecek ve bisiklete binmek için gereken doğal dengeyi, çevikliği ve fiziksel bacak gücünü geliştirmiş olacaktır.

Üye ol, ilk alışverişte %10 indirim fırsatı kazan!

Tüm sitede geçerli ilk alışverişinizde kullanabileceğiniz %10 indirim kodu için üye olun!