GİRİŞ

E-Posta
Şifre

YENİ ÜYE

Ad
Soyad
E-Posta
Şifre
Şifre Tekrar
Ürün sepete eklendi
Aramıza Hoşgeldin!
Welcome Abroad!
Bültene başarıyla üye oldun.
Teşekkürler!
Thank you for subscribing to
our newsletter.

1500 TL ÜZERİ ÜCRETSİZ KARGO

İLK SİPARİŞTE %10 İNDİRİM İÇİN ÜYE OLUN! İNDİRİM KODU: HELLOPC10

Bir Köpek ve Bir Bebek

Bebekler ve evcil hayvanlar… Bazen aşkla bazen çekişme ve kıskançlıkla ama zamanla aralarında müthiş bir bağla birbirleriyle iletişim kuruyorlar. Nasıl mı?

Dağdan gelenle bağdan gelenin bitmeyen bir kavgası var bizim evde. Sophie’yi bir arkadaşım sayesinde barınaktan aldık ve bizim evin ilk kızı oldu. Aşırı minnettar halleri, konuşabilse anlatacak hüzünlü bir hikayesi vardı sanki gözlerinde. Sürekli iç geçiren, adeta yeni evine şükreden tavrıyla hepimizin içini burktu; onu çok sevdik. Evlenmeden birkaç ay önce sahiplendiğimiz Sophie, bizimle beraber eve girdiği andan itibaren, evimizin gözbebeği oldu, nereye gitsek yanımızdaydı. Ve mutlu mesut geçinirken biz Lalin’i beklemeye başladık…

Sophie’yi bu süreçte ihmal etmemek için elimizden geleni yaptık. Akşam yürüyüşlerinde, Lalin’in odası boyanırken eşyalar geldiğinde Sophie hep yanımızdaydı. Büyüyen karnımı koklar kafasını koyardı; resmen anlıyordu olacakları, hissediyordum. Sonra Lalin doğdu, bizim ilk kızımız resmen uzaktan uzağa sakince Lalin’i izledi hep. Ne zaman Lalin’i kucağa alsak, onu da öpüp sarmalamayı ihmal etmedik. Fakat evimizde şu an müthiş bir rekabet ve komedi var. Lalin büyüdükçe ikisi de birbirlerini daha fazla keşfetmeye başladı ama bizim kızlar bir türlü hala anlaşamıyor! İki kız kardeş gibiler, birbirlerine yapmadıkları muzurluk kalmıyor, bizi ve oyuncakları bir türlü paylaşamıyorlar. Lalin konuşmaya başladıkça da bu durum iyice şenlendi ve biz sürekli kahkahalarla bu iki kızın çekişmesini izliyoruz.

Hayvanlarla büyümenin çocuklar üzerindeki etkisi artık bilimsel olarak kanıtlandı. Çocukların hem sosyal hem de fiziksel gelişimlerinde pozitif etkileri var. Ancak evinizdeki en yakın arkadaşınızı bebeğiniz geldiğinde yeni düzeninize alıştırma konusunda aklınızda soru işaretleri olabilir.

Ben, eğitmen Ali Yeşilırmak’tan aldığım tavsiyelerle Sophie’yi Lalin’in gelişine hazırladım.

İşte Ali’den aldığım tavsiyeler doğrultusunda yaptıklarım…

HAZIRLIK

Eğitim:

Köpeğinizin hal ve hareketlerini mutlaka inceleyin. Genel bir itaat ve komut alma probleminiz varsa öncelikli olarak doğuma kadar köpeğinizi mutlaka bu konuyla ilgili eğitin veya uzmandan yardım alın. Biz doğum öncesi değil; fakat daha öncesinde Sophie’nin itaat eğitimini Ali’yle tamamladığımız için hamileyken bu konu üzerinde çalışmamıza gerek kalmadı.

İhmal Etmeyin

Hamile kaldığım andan itibaren doğuma kadar geçen süreçte hayatımda çok bir şey değişmedi. Sophie’yi sabah-akşam dışarı yine ben çıkarmaya devam ettim; sadece çok yorgun olduğumda eşim gezdirdi. Her akşam yaptığım uzun yürüyüşlerde yanımda hep Sophie vardı. İşe de hep onunla gidip gelmeye devam ettim. Kısacası onu ihmal etmemeye özen gösterdim, düzeninde bir şey değişsin istemedim.

Odası ve eşyalarıyla tanıştırın

Lalin’in odası hazırlanmaya başladığından itibaren kapısı hep açıktı. Sophie istediği gibi girdi çıktı hatta orada uyudu. Evin hiçbir yerini ‘yasaklı yer’ haline getirmedik. Biz neredeysek Sophie’de hep yanımızdaydı. Lalin’in uyku saatleri dışında, doğduktan sonra da odasına istediği gibi girmeye devam etti.

Hijyen ve aşılar

Doğumdan önceden itibaren hijyenle ilgili birkaç düzenleme yaptık. Çamurlu kış günleri dışında ayağını silmezken artık her yürüyüş sonrası silmeye başladık ki bu duruma alışsın. Rutin bakımlarını, yıkama ve tıraş zamanlarını sıklaştırdık. Aşı karnesini gözden geçirdik ve aylık aşılarını günü gününe düzenli olarak takip ettik.

HASTANEDEN EVE İLK GELİŞ

Hediye

Biz eve ilk girerken Lalin, Sophie için ufak bir oyuncak hediye getirdi. Sophie’nin seveceği ışıklı bir topla onun bölgesine girerken ona bir kıyak geçelim istedik. Kim hediyeleri sevmez ki?

Koku

Hem kedilerin hem de köpeklerin koku duyusunun ne kadar gelişmiş olduğunu hepimiz biliyoruz. Eve gelişe hazırlık için ilk adım Lalin geldikten sonra hastanede giydiği birkaç tulumu akşam eve giden eşim hep Sophie’ye koklattı, akşam onlarla uyudu. Böylece eve geldiğinde kokusuna aşina olmasını sağladı ve onda sanki daha önce tanışmışlar hissi yarattı.

İzin verin

Eve ilk girişinizde kontrolü elden bırakmamak koşuluyla, bebeği koklamasına, etrafında dolaşmasına, gözlemlemesine izin verin. Hatta biz küçük bir öpücüğe bile izin vermiştik! İlk öncelik bebeğin güvenliği olduğu için “Köpeğinizi çocuğunuzla ilk kez tanıştırırken ve alıştığından emin olana kadar tasmasını takmayı ihmal etmeyin.” diyor Ali Yeşilırmak. Bazı köpekler aşırı heyecanlanıp bebeklerin pusetine çıkmaya çalışabiliyor ve istenmeyen kazalar yaratabiliyormuş. Bebeğin güvenliği öncelik ancak köpeğin hareket alanını kısıtlamamak gerekiyor. Bizim gözümüz üzerindeyken Sohie, Lalin’in etrafında her zaman serbestçe dolaşabildi. Her ne kadar Sophie’ye güvensek de hiçbir zaman onları gözetimsiz yalnız bırakmadık.

RUTİNE DÖNÜŞ

Sonraki zaman diliminde ben daha çok Lalin’le ilgilenmek durumundayken eşim Sophie’nin düzenini aynen devam ettirdi. Lalin’e hava aldırmaya gittiğimiz zamanlarda mesela pusetle gezerken, onu da hep yanımıza aldık. Eve gelen yeni kişinin onun hayatında bir değişiklik yaratmayacağını hissettirmek istedik Sophie’ye. Sadece Lalin hasta olduğunda ve taşınma sürecinde bir süre annemde kaldı ve sonrasında hep beraberdik. Lalin büyüdükçe ilişkileri hep daha iyiye gitti: Sophie’yi gözlemlemek, incelemek, dokunmak, çekiştirmek Lalin’in de çok hoşuna gidiyordu. Sophie kimi zaman diş gösterse de bizim değerlimiz olduğunu bildiği için Lalin’e hiçbir zaman bir şey yapmadı. Lalin’e de hep Sophie’ye yapmaması gereken şeyleri anlatıyoruz çünkü çocuklarımıza tüm hayvanlara iyi davranmaları gerektiğini öğretmeye küçüklükten itibaren başlamalıyız.

Ali Yeşilırmak şöyle diyor; “Her köpeğin enerji seviyesi, yetiştirilişi, eğitim algısı ve karakteri farklıdır. Bu konu oldukça değişkenlik gösterebilmekle beraber davranış problemi veya geçmişe dönük travmaların oluşturduğu kalıtsal durumlar yoksa köpeklerde bebeklere karşı bir art niyet asla söz konusu olmaz. Fakat art niyet olmaması, olası kazaların ortaya çıkmayacağı anlamına gelmez. İlk tanıştırma evrelerinde kontrolü elden bırakmamalı. Hatta enerjik köpeklerin bebeğin etrafında daha sakin hareket etmesini tavsiye ederim. Eğer köpek sabit duruyorsa bebeğe karşı sırtını kabartmışsa kuyruğunu sallamıyorsa dikkatli olmalı ve kısa süre çok yakın tutmamalıyız. Tasmayla kontrollü bir şekilde aynı ortamda olmaları onun kısa sürede alışmasını sağlayacaktır.”

Özetle köpeğinizi bebeğinizin gelişine hazırlayarak zamanla müthiş bir bağ kurmalarını sağlayabilirsiniz. Şuan Lalin iki yaşında ve birbirlerinin peşinden koşturup kimi zaman aşkla kimi zaman çekişmeyle hayatlarına devam ediyorlar. Lalin emeklemeye çalışırken Sophie’nin sabote etmesi, yürümeye başladığında önünden yürüyüp Lalin’i düşürmesi, birbirlerinin oyuncaklarını yürütmeleri bizi her zaman güldüren tatlı anılar. Zamanla birbirlerini daha da çok sevmelerine, adeta arkadaş olmalarına şahitlik etmekse çok güzel. Gözlemlediğim kadarıyla bu iş gün geçtikçe çok daha güzel ve komik bir hal alacak!

Not: Her köpeğin karakteri ve büyütülüş tarzı farklıdır. Eğer köpeğiniz çocuğunuzun yanında farklı davranışlar sergiliyorsa mutlaka bir uzmana danışmayı unutmayın.