GİRİŞ

E-Posta
Şifre

YENİ ÜYE

Ad
Soyad
E-Posta
Şifre
Şifre Tekrar
Ürün sepete eklendi
Aramıza Hoşgeldin!
Welcome Abroad!
Bültene başarıyla üye oldun.
Teşekkürler!
Thank you for subscribing to
our newsletter.

1500 TL ÜZERİ ÜCRETSİZ KARGO

İLK SİPARİŞTE %10 İNDİRİM İÇİN ÜYE OLUN! İNDİRİM KODU: HELLOPC10

Bebeğinizin İlk Yılı İçin Oyun Önerileri

Bebeğinizle oyun oynamak için asla çok erken değil. Ayına uygun oyunlarla bebeğinizin hem eğlendirmesini sağlayabilir hem de gelişimine destek olabilirsiniz. İşte, bebeğinizin ilk yılı için oyuncak gerektirmeyen harika oyun önerileri.

0-3 AY ARASI BEBEKLER İÇİN

Yüz İfadeleri

Hayatının ilk aylarında, özellikle 2 ay civarında bebeğiniz yüz ifadelerinizi dikkatle izlemeyi çok sever. 3 aydan küçük bebeklerin görüş mesafesi 20-35 cm ile kısıtlı olduğu için yüzünüzü olabildiğince onun yüzüne yaklaştırıp farklı ifadeler yapın. Gülün, şaşırın, ağzınızı kocaman açın… Bu hareketleri izlerken bebeğiniz çok eğlenir, hatta sizi taklit etmeye bile çalışabilir.

Konuşmak

Bebeğinizle uzun uzun sohbet etmek, ilk üç ayda yapabileceğiniz en iyi aktivitelerden… Gözlerinin içine bakın ve aklınıza ne geliyorsa doğaçlama anlatın. Sizi günden güne artan bir ilgiyle dinlediğini gözlemlemek büyük keyif.

Tekerlemeler & Şarkılar

Bebeğiniz çevresinde olan biteni biraz da olsa algılamaya başladığında onu tekerlemeler ve çocuk şarkıları ile eğlendirebilirsiniz. Bu sırada sesinizi alçaltıp yükseltebilir, el ve ayak parmaklarıyla oyunlar yapabilir ya da şarkının ritmine uyumlu olarak yanaklarına, burnuna, çenesine parmak uçlarınızla minik minik dokunabilirsiniz.

3-6 AY ARASI BEBEKLER İÇİN

Karın Üstü Zamanı

Bebeklerin kaslarını güçlendiren ve fiziksel gelişimleri için büyük önem taşıyan ‘tummy time’ yani ‘karın üstü zaman’ı eğlenceli hale getirmek mümkün. 3-6 ay arasında bebeğiniz başını dik tutmaya başladığından karın üstü zaman sırasında çevresine renkli oyuncaklar dizebilirsiniz. Ya da tam yüzünün karşısına kırılmaz bir ayna yerleştirip kendisini seyretmesini sağlayabilirsiniz. Ne olursa olsun karın üstü zaman sırasında bebeğinizi tek başına bırakmayın. Alternatif olarak ‘tummy time’ sırasında siz de onunla birlikte yüz üstü uzanabilir, yüzünüzü yüzüne iyice yaklaştırarak ona bir şeyler anlatabilirsiniz.

Evdeki Eşyalarla Sesler

Bebeğinizin seslerin geldiği yerleri algılamaya başladığı bu dönemde evde ne kadar ses çıkaran obje varsa bir araya getirin. Anahtarlıktan hışırtılı kağıtlara, farklı objelerin seslerini tek tek ona dinletin. Ardından kontrollü bir şekilde bu objeleri ona da verin ve sesleri keşfetmesini sağlayın.

Uçak oyunu

Olabildiğince klasik ve bir o kadar eğlenceli bebek oyunlarından biri de “uçak yapmak”. Yere oturarak dizlerinizi kendinize doğru çekin, ayak tabanlarınız zemine bassın. Bebeğinizi alt bacağınıza yerleştirin ve onu vücudundan sıkıca tutarken arkaya doğru yatın. Bebeğiniz bacaklarınızın üzerinde bir uçak gibi havalanırken siz de farklı sesler çıkararak coşkusuna ortak olun.

6-9 AY ARASI BEBEKLER İÇİN

Ce-e Oyunu

6. aydan itibaren bebeğinizle oynayabileceğiniz en klasik ve en eğlenceli oyunlardan biri ‘Peekaboo’ yani ‘Ceee’. Bu oyunun farklı versiyonlarını deneyebilirsiniz. Yüzünüzü iki elinizle kapatabilir ya da bir örtünün altına gizlenebilirsiniz. “Anne nerede?”, “Ben neredeyim?” diye sorduktan sonra ortaya çıkıp “Ceee” dediğinizde bebeğinizin kahkahalarla gülmesi garanti. Bu klasik oyun bebeklerin nesne sürekliliğini ve neden-sonuç ilişkisini öğrenmeleri için de harika bir aktivite.

Oyuncaklarla Ce-e Oyunu

‘Ceee’ oyununa biraz renk katmak için bir örtünün altına bebeğinizin sevdiği oyuncaklardan birini saklayın. Sonra “Nereye gitti?” diye sorun ve aniden oyuncağı örtünün altından çıkararak “İşte buradaymış!” deyin. Bebeğiniz bir süre sonra örtüyü kendisi kaldırarak oyuncağını saklandığı yerden çıkarabilir.

Su Oyunları

Bebeklerin büyük çoğunluğu suyla oynamaya bayılıyor. Artık desteksiz oturmaya başladıkları bu dönemde onlara bir kova su ile bol bol oyun oynatabilirsiniz. Küvette banyo oyuncaklarını yüzdürmek, baloncuklar yaparak onları beraber yakalamak gibi su oyunları, bebeklerin en sevdikleri aktiviteler listesinde uzunca süre liste başı olmaya aday. Üstelik balon yakalama çalışmaları, bebeklerin el göz koordinasyonlarının ve gözle takip yeteneklerinin de gelişmesine destek oluyor.

Kule yapmak

6-9 ay arası dönemde desteksiz oturmaya başlayan bebekler, objeleri elleriyle kavrayabiliyorlar. Çok yüksek ve nizami kuleler yapamasalar da ahşap blokları, iç içe geçen küpleri üst üste dizmekten keyif alıyorlar. Kule aktivitesi bebeklerin el ve göz koordinasyonunun yanı sıra el kaslarını geliştiriyor.

Günaydın!

Bebeğinizin yanına uzanın ve “Annenin uykusu geldi, şimdi uyuyacak.” diyerek gözlerinizi kapatın. Birkaç saniye sonra coşkulu bir şekilde “Günaydın!” diyerek gözlerinizi açın ve kahkahalara hazır olun. Oyunu birkaç kere tekrarladıktan sonra gözlerinizi daha uzun süre kapalı tutun ve bebeğinizin size uyandırma çabalarını gözlemleyin.

9-12 AY ARASI BEBEKLER İÇİN

Oyuncak yakalama

Yumuşak bir oyuncağa bir ip bağlayın ve çocuğunuzun göz hizasında sallayın. Uzanıp oyuncağı her kavradığında sözel tepki verin. El ve göz koordinasyonunu geliştiren aktivitelerden biri olan bu oyunu oynarken sıkıldığında ses çıkaran bir oyuncak da tercih edebilirsiniz. Yalnız ip konusunda her zaman dikkatli olun ve sizin kontrolünüz dışında iple oynamasına kesinlikle izin vermeyin.

Taklit

Bir yaşına yaklaşırken konuşma çalışmalarını hızlandıran bebeğinizin çabasına taklit oyunuyla destek olabilirsiniz. Bebeğinizin karşısına oturun ve gözlerinin içine bakın. Çıkardığı her sesi abartılı mimiklerle taklit edin, onu da size taklit etmesi için teşvik edin.

Sürpriz Kutu

Mobil hale gelen ve dünyayı keşfetme merakıyla dolup taşan bebeğiniz için içinde güvenli objelerin olduğu bir kutu hazırlayın. Farklı büyüklüklerde, farklı dokularda her tür objeyi güvenli olmaları kaydıyla bu kutuya koyabilirsiniz (kaşık, anahtar, sünger, fırça, top, kurdele, kumaş parçaları gibi). Sonra bu kutuyu bebeğinizin önüne koyun ve o tek tek içindeki objeleri incelerken siz de neyin ne olduğunu anlatın.

Futbol

Bebeğiniz yürümüyor olsa da onunla futbol oynayabilirsiniz. Yere hafif bir top koyun. Bebeğinizi kollarının altından sıkıca tutun ve havada sallayarak ayaklarıyla topa vurmasını sağlayın. Bu oyun hem çok eğlenceli hem de karın ve bacak kaslarının gelişimi için faydalı.