Sorumluluk bilincine sahip çocuklar yetiştirmek hepimizin hedefi. Çocukları geleceğe hazırlayan bu çok önemli yaşam becerisinin adımlarını atmak için hiçbir zaman erken değil. Yaşına uygun ufak tefek görevlerle hayatının ilk yıllarından itibaren çocuğunuzun sorumluluk bilincini içselleştirmesine yardım edebilirsiniz.
Çocuklara sorumluluk bilinci aşılama konusunda
doğal olarak çok istekli. Herkesin hayatını kolaylaştıracak bu güzelliği yapmanın yolu günlük hayatın sorumluluklarına onları da ortak etmek, onlara yaşlarına uygun görevler vermek… Minnesota Üniversitesi’nde yapılan ve tamamlanması 25 yıl süren bir araştırma 20’li yaşların ortasındaki gençlerde başarı oranı en yüksek olanların yaş itibariyle ev işlerine yardım edenler olduğunu ortaya koydu. Erken yaşlarda eve dair sorumlulukları paylaşan çocukların bu sorumluluk bilincini hayatlarının her alanına yansıttıkları görüldü. Ev işlerinin paylaşılması sayesinde çocukların sadece sorumluluk bilinci gelişmekle kalmıyor, kendi kendine bir şeyleri başarmış olmanın mutluluğuyla beraber özgüvenleri de gelişiyor. Evde iş bölümü çocukların bir ailenin parçası olduklarını hissetmelerine ve diğer aile üyelerinin ihtiyaçlarını anlamalarına da yardımcı oluyor.Çocuğunuzun bir şeyleri kendi kendine yapma ya da size yardım etme yönündeki isteklerini engellemek yerine bu rüzgarı arkanıza almanızda büyük fayda var. Doğru adımları atarsanız çocuğunuz
yaşına geldiğinde pek çok işini kendi kendine halletmesi hayal değil. İlk zamanlarda onlara her şeyi tek tek anlatmanız ve yılmamanız önemli. Belki çoğu kez arkalarını toplamanız ya da her şeyi baştan yapmanız bile gerekebilir. Çocuklara dair birçok konuda olduğu gibi bu konuda da sabırlı olmak kilit nokta.Çocukların ev içi sorumlulukların paylaşımında zaman zaman isteksiz olması, kendilerine verilen görevlere direnmesi olası. Yaşla beraber bu direncin artması daha da olası. Pek çok ebeveyn nasıl bir dille ya da ne tür taktiklerle çocukları bu görevleri yapma konusunda ikna edeceğini düşünüyor, araştırıyor. Bunu başarmanın sihirli bir yolu yok. Onlara rol model olmakla beraber defalarca görevleri hatırlatmaktan ve zaman zaman ısrar etmekten daha etkili bir yol görünmüyor. Ödül ve ceza, diğer disiplin konularında olduğu gibi sorumluluk bilinci konusunda da ters tepmeye çok müsait yöntemler. İş bölümüne karşı direnç oluşturmamanın yollarından biri de çocuklara mutlaka yaşlarına uygun görevler vermek.
İşte çocuktan çocuğa değişse de yaş gruplarına göre verebileceğiniz genel geçer görevlerin listesi…
AY
yaş grubundaki çocuklar kendi işlerini kendileri yapma ve ına yardım etme konusunda çok istekli oluyorlar. İlk zamanlar çok iyi sonuçlar alamasalar da bağımsızlıklarının gelişmesi için bazı şeyleri (gerektiğinde ufak yardımlarla) kendilerinin yapmalarına izin vermek çok önemli.
kutularına koymak
rafa dizmek
çamaşırları sepete atmak
çamaşırları çamaşır makinesine yerleştirmek
çamaşırları çamaşır makinesinden sepete aktarmak
çöp kutusuna atmak
ve ıslak mendil getirmek
sulamak
sulamak
hayvanların mamalarını ve sularını vermek
yıkamak
fırçalamak
giymek (yardım alarak)
dökülen sıvıları bezle silmek
kurmaya yardım etmek
YAŞ
Çocuğunuz bağımsızlaştıkça günlük rutinde daha fazla sorumluluk sahibi olabilir, özbakımlarını büyük oranda kendi kendilerine halletmeye başlayabilirler. yaşındaki çocuğunuzu günlük rutinlere ciddi oranda dahil edebilirsiniz.
toplamak
kurmak
alışverişini yerleştirmek
çantasını hazırlamak
havluları katlamak
eşleştirmek
YAŞ
İlkokul çağına gelen çocuğunuz üstüne düşen sorumlulukları yerine getirme konusunda daha becerikli. Bu yaş grubundaki çocuğunuzu aile içi işbölümüne iyiden iyiye dahil edebilirsiniz.
makinesini yerleştirmek (Bıçaklar hariç)
hazırlıklarına yardım etmek
çamaşırları çekmecelere yerleştirmek
odasını toplamak
taramak
seçmek ve giymek