İki avucunuzu ancak dolduran bebeğiniz büyüdü... Öyle ki artık bir zamanlar binbir hevesle aldığınız beşiğine sığmıyor ve beşikten yatağa geçerek bağımsızlık yolunda bir adım daha atmaya hazırlanıyor. Ebeveynlerin ve elbette çocukların yaşadığı geçiş dönemlerinden bir diğeri de bu; beşikten yatağa geçmek… Peki, uyku alışkanlıklarını da ciddi anlamda etkileme potansiyeli olan bu büyük değişim nasıl gerçekleşecek?
Çocuğunuz Yatağa Geçmeye Hazır mı?
Bu süreçte aceleci olmaktansa, zamanlamayı doğru yapabilmek ve süreci en şekilde geçirmek için iyi bir plan yapmak çok önemli… Öncelikli olarak sormanız gereken soru şu: “Çocuğunuz beşikten yatağa geçmeye hazır mı?” Bunun için kesin bir yaş aralığı olmasa da beşikten yatağa terfi genellikle
yaş arasında gerçekleşiyor. Çocuğunuzun verdiği sinyalleri gözlemleyerek bu geçişin zamanlamasına birlikte karar verebilirsiniz.İşte, bu sinyallerden bazıları:
Artık beşikte rahat edemiyorsa…
Fiziksel olarak beşiğe sığmakta zorlanan ve uykuda sağa sola dönerken yer darlığından dolayı sürekli uyanan çocuklar için yeni ve büyük bir yatak tek çare. Çocuğunuzun boyu tüm beşiği kaplıyorsa artık yatakla tanışma zamanı gelmiş olabilir.
Beşiğe tırmanıp dışarı çıkıyorsa…
Eğer çocuğunuz sürekli korkuluklara tırmanarak beşiğinden firar ediyorsa beşikten yatağa geçme zamanı gelmiş demektir. Çünkü durum her şeyden öte yüksekten düşme riskini de beraberinde getiriyor ve güvenlik açısından sıkıntı yaratıyor.
“Büyük abla/abi” yatağında uyumak istiyorsa
Çocuklar genellikle 3 yaş civarı daha büyük bir yatağa geçme isteklerini dile getirebiliyor. Ama tabii bu gerçekten hazır oldukları anlamına gelmeyebilir. Diğer şartların uygun olduğunu düşünüyorsanız hazır kendisi de bu işe gönüllüyken yumuşak bir geçiş yaşayabilirsiniz.
Yatağa Geçiş Süreci İçin İpuçları
Diyelim ki beşikten yatağa geçiş konusunda kesin karara vardınız. Peki, bunu nasıl yapacaksınız? Bu geçişi kolaylaştırmak için izleyebileceğiniz bazı adımlar elbette var.
Konuşun
Çocuğunuza artık beşikten büyük yatağa geçebileceğini anlatın. Bu geçişten pozitif şekilde bahsetmek onda heves ve heyecan yaratarak süreci kolaylaştırabilir. Hem çocuk hem de
bu sürece zihnen ne kadar hazırlanırsa, sözel de olsa anlaşmalar ne kadar net olursa o kadar iyi.Güvenlik önlemlerini gözden geçirin
Artık geceleri mobil hale gelecek çocuğunuz için ev içinde ekstra güvenlik önlemleri almanız gerekebilir. Çocuk odasına güvenlik kapısı yapmak, ortak alanlara sensörlü gece lambası takmak gibi önlemlerle olası gece uyanmalarında ortamı çocuğunuz için daha güvenli hale getirebilirsiniz. Ayrıca yatağın boşta kalan kenarlarına ahşap bariyer koyarak çocuğunuzun yataktan düşmesini engelleyebilirsiniz.
Alışverişi beraber yapın
Çocuğunuzun karyolasını, yatağını, yeni yatağında kullanılacak nevresimleri beraber seçebilirsiniz. Bu hazırlıkları beraber yapmak onu da yeni yatak ve yeni düzen konusunda heveslendirebilir.
İşleri yavaştan alın
Bazı çocuklar bu tip önemli geçişleri kolaylıkla kabullenirken bazıları direnebilir. Öncelikle bu direncin son derece normal olduğunu bilmelisiniz. Çocuğunuzu en iyi siz tanırsınız. Eğer değişimlere direnmeye yatkınlığı olduğunu düşünüyorsanız beşiğini odasından çıkarmadan yeni yatağı odasına getirebilir, bu yatağı bir süre sadece kitap okuma veya uykuya hazırlanma aşamasında kullanabilirsiniz.
Plana sadık kalın
İlk gece belki de en zoru olacak. Artık daha bağımsız hale gelen çocuğunuzu yatakta kalmaya ve uyumaya ikna etmek her zamankinden daha uzun zaman alabilir. Ne kadar hazır ve hazırlıklı olursanız olun, beşikten yatağa geçiş sürecinde
hafta kadar sallantılı geceler yaşayabilirsiniz. Her geçiş sürecinde olduğu gibi kararlı ve istikrarlı davranmakta büyük fayda var.